Rambler's Top100
НОВОСТЬ

ВостГОК просит правительство защитить его от остановки импортерами из России и Беларуси

[16:30 19 апреля 2018 года ]

Государственный “Восточный горно-обогатительный комбинат” (ВостГОК) обратился к премьер-министру Украины Владимиру Гройсману с просьбой разобраться с ситуацией, складывающейся с производством серной кислоты в стране.

Шановний Володимире Борисовичу!

Звернутися до Вас нас змусила ситуація, яка склалася в зв’язку з обговоренням в засобах масової інформації та зверненнями до Уряду навколо спеціального розслідування щодо імпорту в Україну сірчаної кислоти, порушеного Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі. Оскільки в таких зверненнях і публікаціях відображається точка зору лише однієї сторони, ми хотіли б довести до Вашої уваги наступне. 

На нашу думку, в зазначених публікаціях та зверненнях наведені твердження, метою яких є створення тиску на Уряд для захисту комерційних інтересів імпортерів сірчаної кислоти з Росії та Білорусії. 

Події, які розгортаються навколо зазначеного розслідування, можуть перерости в загрозу національним інтересам та безпеці країни в найближчий час, а свідома маніпуляція та перекручування фактів для вкидання їх в публічну сферу спотворює дійсний стан справ і ускладнює об’єктивну та прозору оцінку ситуації.

У таких умовах згадане розслідування є лакмусовим папірцем щодо пріоритетів Урядової політики, які можуть полягати або в розвитку власного виробництва та імпортозаміщення, або в орієнтації на імпорт. Останнє — неминуче призведе до зростання негативного торгівельного сальдо України з країнами-імпортерами сірчаної кислоти з подальшими відповідними наслідками для економіки та фінансів України, в тому числі і для стабільності національної валюти. Статистика останніх років яскраво підтверджує ці тенденції. Так, якщо в 2016 році негативне торгове сальдо з Росією склало 1,6 млрд. дол. США, а з Білоруссю — 1,9 млрд. дол. США, то в 2017 році внаслідок зростання імпорту з даних країн воно зросло до 3,3 і 2,1 млрд. дол. США відповідно.

Очевидно, що стабілізація вітчизняної економіки та подальше її зростання неможливі без чітко визначеної промислової політики, створення справедливих умов на ринку та захисту інтересів національних виробників. Це базове твердження неодноразово підкреслювалося в стратегії Уряду та було закладено у багатьох урядових документах та програмах. Саме захист інтересів національного виробника є чинником та запорукою економічного зростання.

Останні події в світовій економіці підтверджують, що стратегія захисту національного виробника є провідним напрямом. Уряди більшості країн світу спрямовують свої зусилля на такому шляху, що є стимулом для розвитку внутрішнього виробництва, створення робочих місць, розвитку промисловості. Українські виробники на власному досвіді постійно стикаються з такою політикою не тільки на розвинутих ринках світу, таких як США і ЄС, а й на ринках країн, що розвиваються — Російська Федерація, Бразилія, Індія, Мексика і т.д. Втрати українських виробників внаслідок таких дій складають мільярди гривень.

Що стосується ринку сірчаної кислоти в Україні, то в умовах, коли лише за 3 роки (2014-2016 рр.) обсяги імпорту стрімко зросли більш ніж в 3 рази, а українські виробники були поставлені на межі виживання (підприємства працюють у збиток за від’ємної рентабельності), представники імпортерів, наводячи неправдиві дані, намагаються переконати українське суспільство і український Уряд в тому, що вітчизняні виробники сірчаної кислоти, зокрема, не можуть задовольнити ринок, виробляють кислоту не такої якості, не мають достатнього транспортного парку та інші вигадки, які були абсолютно та повністю спростовані українськими виробниками сірчаної кислоти в ході триваючого розслідування. Навпаки, існуючі потужності вітчизняних виробників ненавантажені більш ніж вдвічі і в змозі повністю задовольнити потреби внутрішнього ринку. Кислота, яка виробляється вітчизняними виробниками, відповідає загально прийнятим стандартам якості та за своїми властивостями абсолютно не відрізняється від імпортованої. Що стосується твердження про нестачу транспортних засобів для перевезення кислоти, то воно є неправдивим, оскільки наявний парк вагонів в півтора рази більше від потреби. 

Причиною такого стану є те, що, на відміну від всіх українських виробників, які виробляють сірчану кислоту на основі таких категорій як вартість сировини, виробничих процес, виробничі витрати та собівартість виробництва продукції, імпортована з Російської Федерації та Республіки Білорусь сірчана кислота є відходом нафтохімічного виробництва (очистки нафти від сірчаних домішок) та кольорової металургії (очистка газів). Відповідно імпортована сірчана кислота просто не має виробничої собівартості як такої та реалізується іноземними виробниками виключно в зв’язку з необхідністю утилізації такої продукції, як результату основної діяльності таких виробників. У своєму намаганні реалізовувати сірчану кислоту за будь-якою ціною, покриваючи лише транспортні витрати, іноземні виробники та їх імпортери в Україні стрімко нарощують обсяги імпорту та намагаються переконати український Уряд в тому, що таке зростання імпорту є благом для української економіки.

Як наслідок, ціни реалізації імпортованої кислоти є нижчими навіть за собівартість виробництва української продукції. В таких умовах українські виробники просто не можуть нормально конкурувати з імпортованою продукцією, а подальшим розвитком ситуації буде зникнення українського виробництва сірчаної кислоти, скорочення робочих місць, відрахувань до державного та місцевих бюджетів, подальше наростання негативного торгівельного балансу України. Єдиною надією українських виробників сірчаної кислоти в такій складній ситуації є лише захист з боку держави, який передбачений законодавством України.

Виходячи із вищезазначеного, сподіваємося на виважену та державну позицію українського Уряду, фахівців міністерства економіки України, членів міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Віримо, що інформаційна кампанія, розгорнута в українських засобах масової інформації, не вплине на позицію Уряду України, а відповідні рішення будуть прийматися, керуючись інтересами українських виробників, а не бажанням підтримати російську та білоруську економіку.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.