Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Подрядчики “Метинвеста” Ахметова, которым он задолжал более 140 млн гривен, рассказали как его ПУМБ загоняет их в долговую яму

[11:00 11 ноября 2022 года ]

Строительные и производственные предприятия, которым “Метинвест” Рината Ахметова в общей сложности задолжал более 142 млн гривен, обратились к монополии олигарха с очередным открытым письмом, в котором подвергли критике методы работы монополии со своими контрагентами.

Ниже — текст данного обращения:

Нещодавно ми отримали “відповідь” від пресслужби  групи Метінвест на наш відкритий лист, опублікований у ЗМІ. Тож, хотілося би надати свій коментар стосовно цього. Отже, якоїсь конкретики  щодо виплати заборгованості ми не побачили. Подекуди переписані, перефразовані частини тексту з нашого відкритого звернення. Будемо відверті, така поведінка свідчить про незацікавленість, байдужість та недобросовісне ставлення до виконання своїх партнерських зобов’язань.

Багато говорилося про втрачені активи (ПрАТ “МК “АЗОВСТАЛЬ”, ПрАТ “ММК ім. Ілліча”), вкрадену продукцію в наслідок дій агресора, через що утворилась “невелика” заборгованість, яку неможливо наразі виплатити. Однак ,такі підприємства групи Метінвест, як ПАТ “Запоріжсталь”, ПрАТ “Запоріжвогнетрив”, ПрАТ “Камет-Сталь” знаходяться на підконтрольній території України. Вони не пошкоджені, частково працюють і приносять дохід компанії. Не має підстав для невиплати заборгованості цих підприємств за виконані будівельно-монтажні роботи перед підрядниками. Але, нажаль, там такі самі проблеми з поверненням боргів. З цього приводу нові організації продовжують приєднуватись до нашої ініціативи, пишуть відгуки на нашу електронну адресу, описуючи свою ситуацію. Всю необхідну інформацію ми передаємо до юристів.

Також акцентують увагу на витрачених1,3 мільярдах гривень на допомогу ЗСУ. Отже, за попередньою інформацією, станом на березень 2022 року борг перед компаніями-постачальниками послуг та сировини становить близько 500 мільйонів гривень окремо по кожному з цих замовників: ПрАТ “МК “АЗОВСТАЛЬ”, ПрАТ “ММК ім. Ілліча”, ТОВ “Метінвест-Інжиніринг”. І це лише три підприємства, чий борг складає приблизно1,5 мільярди гривень. Взагалі, цифра боргу, якщо брати по всьому холдингу (ПАТ “Запоріжсталь”, ПрАТ “Запоріжвогнетрив”, ПрАТ “Камет-Сталь”, ГЗКи та інші), набагато більше. Тому виникає питання — так хто меценат, за чий рахунок вся ця показова благодійність?

З моменту вторгнення Росії в Україну тисячі українських бізнесменів спрямовують свої ресурси, віддають мільйони на допомогу ЗСУ (бронежилети, пальне, одяг, взуття та інше), також  реалізують різні гуманітарні проекти. Крім того, Україні допомагають іноземні підприємці, один з яких мільярдер Ілон Маск, котрий безкоштовно надав термінали Starlink для потреб України. Не думаємо, що всі вони здійснюють благодійні заходи за рахунок неотриманих зарплат своїх працівників, за рахунок несплачених боргів перед кредиторами, як це робить холдинг.

Знову Метінвест не перестає дивувати своїм зухвальством. Як нам стало відомо, до початку війни підприємства холдингу звернулись до деяких підрядних організацій з пропозицією щодо оформлення факторингу в банку ПУМБ (належить групі SCM). Організації, заручившись підтримкою банку, та сплативши йому певний відсоток за цю послугу, отримали фінансування дебіторської заборгованості, суму якої, у свою чергу, холдинг мав повертати банку. Але, нажаль, не так сталося, як гадалося, на сьогодні підприємства Метінвесту не виконують свої грошові зобов’язання і банк перетворив факторинг на кредит — тепер підрядники мають повернути гроші замість металургійних комбінатів, та ще заплатити комісію за користування грішми.

Все не так райдужно, як нам пишуть стосовно працевлаштування працівників ПрАТ “МК “АЗОВСТАЛЬ”, ПрАТ “ММК ім. Ілліча”, які виїхали з окупованих територій. Більшість з них була переведена на 2/3 від тарифної ставки, також не всім вдалось працевлаштуватись на діючих підприємствах у зв’язку з тим, що пропонували незадовільний рівень оплати праці, або не було вільних вакансій чи кандидату відмовили на співбесіді. Крім того, не офіційно відомо, що сьогодні дехто з керівників підприємств Метінвесту пропонують людям допомогу в працевлаштуванні до організацій, які займаються відновлювальними роботами в окупованому Маріуполі.

У минулому наші компанії неодноразово стикалися із труднощами в поверненні грошей від холдингу, тоді нам та нашим колегам допомогла вирішити це питання Юлія Володимирівна Тимошенко, яка у той час займала посаду прем’єр-міністра. І сьогодні сподіваємось, що наше звернення, адресоване президенту України Володимиру Зеленському все-таки буде розглянуто і почуто. Добре розуміємо, що проблем, які потрібно вирішувати першочергово у Володимира Олександровича вдосталь. Але, як ніколи раніше, наші організації потребують ресурсної підтримки, для того, щоб мати можливість перезавантажити бізнес, врятувати робочі місця, забезпечити заробітною платою наших громадян. Не вимагаємо для цього якихось пільг, ми намагаємось повернути свої зароблені кошти.

Наприкінці вересня 2022 року від наших компаній було направлене звернення до маріупольського міського голови щодо підтримки підприємців у боротьбі проти Метінвесту. Отже, зараз нам відповіли наступне: “Маріупольська міська рада не має законного права втручатися або якимось чином впливати на господарські правовідносини підприємств міста Маріуполя”. Чесно кажучи, така відповідь нас не здивувала. Було досить очікувано, що не підуть проти свого спонсора і не будуть приймати невигідні для нього рішення представники маріупольської міської влади, чиї родичі досить вдало знайшли високооплачувану роботу в ТОВ “Метінвест Холдинг ”. Це очевидний конфлікт інтересів, тут більше нічого добавити. Вадиму Сергійовичу бажаємо “успіхів” у наступних виборах міського голови міста Маріуполя.

У зв’язку з розширенням бізнесу монополіста в країнах Європи ми направили відкритий лист до іноземних держав, висловивши свою позицію стосовно кричущої ситуації, що склалася в результаті свавілля з боку групи Метінвест, тож чекаємо на відповідь.

Ми не занепадаємо духом, та будемо відстоювати власні права і власну правоту.

Нагадуємо, що висловити своє бажання приєднатись, або звернутись до нас із пропозиціями можливо за електронною адресою: [email protected]

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.