Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Выставленная на приватизацию ОГХК призналась в поставках продукции в Россию

[11:20 18 января 2022 года ]

В ходе интервью NADRA.info и.о. председателя правления Объединенной горно-химической компании (ОГХК) Егор Перелыгин и член правления по вопросам производства Алексей Тютюник впервые официально признали, что госкомпания поставляла свою продукцию государству-агрессору. Приводим отрывок из этого интервью.

Давайте знімемо питання, яке мені здалося не найкомфортнішим під час інтерв’ю у ФДМУ з Тарасом Єлейком та Віталієм Струковим. Нас послали до Вас — з питанням про постачання ОГХК до Російської Федерації та на непідконтрольні території.

Ви сказали, що краще розібралися в ринку як продавець, і що, за вашими словами [що прозвучали сьогодні], ви розумієте весь ланцюжок поставки і кінцевого споживача Вашої продукції. У географії поставок 2021 р. була Російська Федерація як кінцевий споживач продукції ОГХК?

Дивіться… була. І немає сенсу приховувати. Справді, була. Були поставки рутилового та цирконового концентратів, які використовуються для випуску електродів та кераміки відповідно. Жоден із них не використовується військовою промисловістю. Одержувачем рутилового концентрату була американська компанія ESAB, а цирконового — італійська компанія KERAMA MARAZZI.

Ринку потрібна була чітка відповідь, яку ми не чули. Чули звинувачення, бачили публікації, виправдання…

Відвантаження на підсанкційні території для нашої команди — це червоні лінії, які ми не готові перетинати. Ми використали досить багато інструментів, щоб не допускати подібних операцій.

Як ви знаєте, у різних джерелах інформації кажуть, що “Кримський Титан” зупинено…

При мені, як т.в.о. Голови правління компанії — [поставок до РФ] не було. Але що ми беремо? Ільменітовий концентрат? Не було. Адже ринок хвилює що? — ільменітовий концентрат. Не хвилює ставроліт, рутил, циркон, тому що у цих позицій немає застосування, яке хвилює ринок. Що таке рутил? Це дорогий преміальний концентрат, який використовується для виробництва електродів. … Ільменітового концентрату… того, що є основою для титанової губки — ми як правління в моїй ітерації ніколи не підписували і не відвантажували.

А до вас у 2021 році?

Це краще запитати у моїх попередників. Якщо подібні відвантаження були, це компетенція правоохоронців.

Що було у 2020 році, до нас — на ринку багато інформації, і дуже бурхливих обговорень.

Саме тому ми цінуємо можливість поставити запитання особисто та почути конкретну Вашу відповідь, щоб не працювати у “сарафанному радіо”.

Це був би постріл собі, навіть не в ногу, а в голову — підписавши якісь відвантаження, що порушують чинне законодавство. Це те, що ми як менеджмент навіть не розглядаємо.

Дозвольте уточнити, щоб закрити історію постачання до РФ. У серпні 2021 р. Хабс опублікував документи, що свідчать про відвантаження ільменітового концентрату до РФ. Ті документи, які були оприлюднені, — це фейк?

Тут — цікавий момент.

У схожому ключі відреагували і у ФДМУ, коли порадили звернутися до Вас.

Є.П.: Хто був контрагентом?

О.Т.: Що це за документи?

З боку ОГХК — був ВГМК. Копії накладних за травень 2021р.

Є.П.: Пам’ятаю, що ця тема піднімалася у пресі. Пригадую, фотографії, які інкримінувалися.

Ми не хочемо інкримінувати нікому нічого. Ми хочемо розібратися.

(На прохання Єгора Перелигіна переходимо в офрекордз, вимикаємо диктофони)

(Виходимо з офрекордз)

О.Т.: Ми також обмежені у можливостях з’ясування такої інформації. Таких механізмів є мінімум.

У те, що було до нас, нам немає ніякої причини лізти, бо цими питаннями займаються компетентні органи.

Є.П.: Так, коментувати те, що було зроблено попередниками, — складний дипломатичний момент. Те, що від нас просили компетентні органи, — ми дали, були повністю відкритими. Оскільки позиціонуємо себе як команда менеджменту, яка прийшла, по-перше, допомогти з приватизацією, а по-друге, допомогти налагодити процеси, які б унеможливили і такі відвантаження. Якщо до нас надходять запити, ми відповідаємо.

Часто приходять запити чи співробітники органів у гості?

Є.П.: Якщо хтось зі структур має питання — ми завжди відповідаємо, допомагаємо всім, чим можемо.

Гаразд, питання з постачанням до РФ вважатимемо закритим.

Ви можете гарантувати, що продукція ОГХК у 2021 році не постачалась до АРК. Що кінцевою точкою доставки не був Крим?

О.Т.: У наших контрактах — можемо [гарантувати, що продукція ОГХК не постачалася до Криму]. Ми використовуємо повний спектр механізмів.

Коли востаннє продукція ОГХК постачалася до Криму?

О.Т.: У наших контрактах цього немає, не передбачено. І ми прописуємо гарантійні пункти та умови контракту таким чином, щоб усі ризики виключити. Якщо ми таки побачимо такий момент, це підприємство [контрагент] потрапляє до “чорного списку” і з нами більше не працює (в ОГХК уточнили, що в якості юридичного документу, “чорного списку” не існує, вислів є “фігурою мови” — Ред.)

Є.П.: У нас у збутових контрактах чітко прописано заборону на постачання до Криму — і за 2020, і за 2021 роки. Тому будь-яка ситуація, яка могла б виникнути — це компетенція правоохоронних органів шукати та ловити тих, хто, можливо, на тому боці щось порушив.

У нас — нашої команди, а я можу говорити за себе та моє правління — у нас чіткий пункт: ми ніколи б не дозволили собі таке. Тому що, розумієте, це репутаційний суїцид.

О.Т.: Та й який сенс?

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.