Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Решение Кабмина о ликвидации Госпредпринимательства признано противоправным

[09:30 24 сентября 2014 года ]

Окружной административный суд Киева 18 сентября принял постановление, которым удовлетворил иск ВОО “Союз кризис-менеджеров Украины” к Кабинету министров о признании противоправным и отмене постановления КМУ от 30.04.2014 №252 “О государственной регуляторной службе Украины” (вступило в силу 16.07.2014).

“УкрРудПром” уже писал о попытке ликвидации Госслужбы по вопросам регуляторной политики и развития предпрнимательства только с целью увольнения руководителя этого ведомства Михаила Бродского.

Постановление суда от 18 сентября ныне доступно в Едином госреестре судебных решений. Из него видно насколько грубо было нарушено законодательство и нормы регламента КМУ. В судебном постановлении приведена выдержка из стенограммы заседания КМУ от 30.04.2014 г, на котором принималось решение о ликвидации Госпредпринимательства. Этот документ имеет гриф ДСП (Для служебного пользования), но благодаря решению суда он был обнародован.

Приводим его полностью. Докладчик по проекту постановления КМУ министр Кабинета министров Остап Семерак.

“СЕМЕРАК О.М.- Постанова пропонує ліквідувати Державну службу з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва, яку очолює Бродський М., і утворити Державну службу з питань підтримки та розвитку підприємництва. Пропонується підтримати з доопрацюванням, можливо, зміни назви.

ЯЦЕНЮК А.П. — Топорно працюєте.

СЕМЕРАК О.М.- Зато просто и понятно.

ЯЦЕНЮК А.П. — Ми підтримуємо. Тільки у мене питання.

По-перше, питання в назві. В нас по закону як написано? Ми створюємо служби, агентства, інспекції. А департаменти?

ЄМЕЛЬНОВА І.І. — Ні, три види. Департаменти — це структура служби, агентства, інспекції, або міністерства, або іншого центрального органу виконавчої влади. ЦОВВ під міністерствами — це служби, агенції, інспекції.

По функціоналу. Службою називають той ЦОВВ, який...

ЯЦЕНЮК А.П. — Та не служба. Це не може бути службою.

ЄМЕЛЬНОВА І.І. — В принципі, як по закону про ЦОВВ. Службою називається той ЦОВВ, який в переважності функцій має адміністративні послуги, інспекція — контролюючі, в агентства превалююча функція — управління майном. Але тут управління майном — ні, інспекція — теж ні, залишається тільки служба. В агентства головна функція має бути управління майном.

ЯЦЕНЮК А.П. — Де таке написано?

ЄМЕЛЬНОВА І.І. — В Законі “Про центральні органи виконавчої влади”.

Далее обсуждение проекта постановления Кабмина “Про Державну службу підтримки та розвитку підприємництва” перешло в иное русло:

“КУЖЕЛЬ О.В. — Арсений Петрович, постановление, о котором Вы меня спросили, я прошу Вас не принимать. Оно подготовлено без обсуждения. Оно полностью разрушает... Я буду жесточайшим критиком, если примут это постановление. Вы убиваете госкомитет, который имеет функцию регуляторной политики. Здесь специально убивается это. Оно выполняет Закон “О регуляторной политике”, не может быть ни под одним министерством...

ЯРЕМА В.Г. — Дозвольте продовжити? По пункту 4.14.

КУЖЕЛЬ О.В. — Прошу снять его и отработать с Советом предпринимателей и с Верховным Советом.

СЕМЕРАК О.М.- Коли я доповідав за відсутності народного депутата, я пояснював, у чому ідея створення такого кроку. Про критику відсутності регуляторної політики — це є пункт, який передбачається в Положенні про Державну службу, очевидно, ця функція буде там передбачена.

Якщо є зауваження стосовно скерування і координації Кабінету Міністрів через Міністра економічного розвитку і торгівлі, ми можемо внести зміни і залишити це в скеруванні Кабінету Міністрів. Але Закон “Про центральні органи виконавчої влади” говорить про те, що повинно бути скерування через міністра.

Плюс я хотів би нагадати, що ми в нашій дискусії піднімали питання про можливість приєднання це як департаментом до Мінекономрозвитку, хоча мені видається, що приєднувати департаментом до Мінекономрозвитку не варто.

Тому пропоную прийняти і доручити Мінекономрозвитку врахувати ті зауваження, які ми висловимо сьогодні.

КУЖЕЛЬ О.В. — Дозвольте я висловлю свої зауваження?

Я є фундатором започаткування в країні державної регуляторної політики. Це світова практика. Вивчали ми її в Європі. В кожній країні світу нема права органу, який виконує основні функції державної регуляторної політики і дерегуляції, бути підпорядкованим будь-якому органу, крім Кабінету Міністрів.

Наприклад, в Англії Прем'єр-міністр ніколи не візує документ, якщо нема підпису органу з регуляторної політики і дерегуляції. Це не може бути підпорядкований міністру будь-якому, тому що той же міністр, його рішення підпадає під той самий обов'язковий розгляд з регуляторної політики і дерегуляції.

Я роблю зауваження Міністру Кабінету Міністрів, що він порушив виконання Закону “Про основні засади державної регуляторної політики”, бо з першого дня початку роботи Уряду жодне рішення практично не розглядається і багато рішень виносяться з порушенням Закону “Про основні засади державної регуляторної політики”.

Регуляторна політика є в світі єдиним першим фільтром створення корупції. Через розгляд, через підприємництво, через публічний розгляд документів, які стосуються підприємницького середовища, це має назву Закон “Про основні засади державної регуляторної політики”, це основна функція цього комітету. Цей комітет, на жаль, практично зруйнував Уряд Азарова.

Зараз, коли я спускалася, до мене підійшли люди і просили зробити велику зустріч бізнесу, яку ми будемо готувати зараз як правляча команда, тому що практично перестали урядовці серйозно працювати з підприємцями. Вони на грані зриву. Буде Майдан, але інший.
І тому я прошу не приймати зараз цю постанову, бо вона викличе дуже негативне несприйняття.

Крім того, що Бродського ви не знімаєте, немає роботи, невиконання закону, і я просто здивована, що Міністр фінансів не каже, скільки коштуватиме коштів з бюджету, щоб змінити всі печатки, всі назви. Яка зараз в цьому потреба, якщо треба виконувати зовсім інші задачі?

СЕМЕРАК О.М.- Можна я відповім? Закон “Про Кабінет Міністрів”, розділ 5, стаття 21, пункт 4: “Діяльність центральних органів виконавчої влади, керівник яких не входить до складу Кабінету Міністрів, спрямовується і координується міністром”. Тому пункт 1 проекту постанови, яка пропонується, виписано в такій редакції.

Але я ще раз кажу: якщо є на це воля колегіального органу Кабінету Міністрів, ми можемо не підпорядковувати, точніше, не пропонувати спрямовувати і координувати Кабінету Міністрів діяльність через Міністра економічного розвитку. Але це, з моєї точки зору, є порушення закону.

Для Олександри Володимирівни я хотів би повторити: ми ліквідовуємо орган, де ми не можемо змінити керівника, і створюємо інший орган, який виконуватиме ті самі функції. Ми про це з Вами говорили два місяці.

КУЖЕЛЬ О.В. — Это не путь — ликвидировать орган и тратить из бюджета деньги на замену всех...

ЯРЕМА В.Г. — Я прошу, з великою повагою до голови комітету, ми Вас вислухали.”

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.