Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Криворожский горсовет перенес для СевГОКа Рината Ахметова сроки выполнения экологических обязательств

[11:45 27 апреля 2020 года ]

Депутат горсовета Кривого Рога Антон Петрухин рассказал о схеме, позволившей ГОКу “Метинвеста” Рината Ахметова, не сокращать вредные выбросы в атмосферу самого загрязненного города Украины на 187 тонн в год.

СКРИНЬКУ ПАНДОРИ ВІДКРИТО: КРИВОРІЗЬКА МІСЬКРАДА ПЕРЕНЕСЛА ПІВНІЧНОМУ ГЗК ТЕРМІНИ ВИКОНАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗАХОДІВ

ХРОНІКИ “ЗРАДИ”. Під тиском криворіжців останні 3 роки міська рада відмовляла підприємствам у перегляді строків виконання природоохоронних заходів. Найбільші баталії були навколо намагання “АрселорМіттал Кривий Ріг” перенести терміни закриття застарілих агрегатів: мартену, агломераційного цеху метвиробництва та 1 і 2 коксових батарей. Загострення пристрастей викликало особливу увагу до цього питання всіх державних діячів.

Президент Володимир Зеленський влітку 2019 року провів окрему нараду в Кривому Розі і дослівно заявив: “Великі підприємства намагаються ці ліміти якось виконувати, але весь час не виходить... Тож ми хочемо донести дуже простий сигнал, що з цією практикою потрібно закінчувати. Так далі жити не можна”. А в кінці резюмував: “Шановні забруднювачі, не чекайте, доки до вас дійде черга і ми змушені будемо говорити з вами безпосередньо. Уважно ставтеся, підніміть папірці, де написані ваші зобов'язання, подивіться на них уважно й будьте певні — якщо ви їх не виконуватимете, у вас будуть проблеми й за хабарі ви їх не вирішите”.

https://www.president.gov.ua/…/lyudi-ne-povinni-vtrachati-z…

А 24 жовтня 2019 року вже комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування за результатами свого виїзного засідання в Кривому Розі прийняв рішення: “Заборонити перенесення дозвільно-регуляторними органами термінів невиконаних природоохоронних заходів щодо охорони атмосферного повітря при розгляді питання видачі підприємству нового дозволу”.

http://komekolog.rada.gov.ua/…/rishennya_Komitetu/74990.html

Але ПівнГЗК мабуть вирішив, що заборони перенесення строків не для нього і вже в 2019 році не виконав заміну електрофільтрів на випалювальній машині цеху з виробництва окатишів №2, заплановану місцевими екологічними програмами, а також дозволом на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Ці заходи, за офіційними даними, повинні були знизити викиди на 528 тонн на рік. Але на цьому “не зупинилися” і вирішили заразом перенести заходи по заміні електрофільтрів у корпусі подрібнення вапна та бентоніту та корпусі завантаження окатишів цеху з виробництва окатишів №2. Ці заходи були заплановані на 2020 рік і мали б скоротити викиди на 187 тон щорічно. Але це офіційні розрахунки, а візуально можна побачити, що наявні фільтри вже відслужили свій термін експлуатації і реальні викиди значно більші за розрахункові.

https://www.facebook.com/100006586638905/videos/2677201399176055

При цьому, серед усіх підприємств північної та центральної частин міста (Саксаганський, Покровський та Тернівський райони) викиди ПівнГЗК за офіційними данними складають 72% від усіх викидів.

Вже з другої половини 2019 року триває епопея довкола переносу екологічних заходів ПівнГЗК з 2019-2020 років на 2020-2022 роки. Були проведені громадські слухання, на яких громадськість не підтримала наміри підприємства. Раніше це не заважало підприємствам надавати протокол громадських слухань в своїй редакції в Міністерство екології та отримувати нові дозвільні документи. Але цього разу Мінекоенерго дало зрозуміти підприємству, що не видасть новий дозвіл на викиди з перенесенням строків природоохоронних заходів без відповідного рішення органів місцевого самоврядування.

Тож пішли представники підприємства домовлятись з місцевим керівництвом. Начебто все вирішили, всі ж свої, але все одно потрібно було пройти формальне погодження на робочих групах та комісіях.

07 лютого 2020 року це питання було вперше розглянуто на засіданні робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у м. Кривому Розі. Представники підприємства намагались пояснити невиконання заходів програми тим, що їм не погодили першу редакцію проекту заміни електрофільтрів, в якій вони пропонували на час заміни фільтрів працювати в цеху з виробництва окатишів №2 без фільтрів. Звісно їм це не погодили, бо це заборонено законодавством, і їх зобов’язали збудувати ще один резервний фільтр. А також виявилось, що важко знайти підрядників, які будуть працювати без грошей, а ще є корпоративна бюрократія і це також не дає вчасно виконувати заходи. Натомість підприємство пообіцяло виконати “компенсаційні заходи”, як наприклад:

- покриття карт хвостосховища, що не використовуються, скальними породами (було рік тому рекомендовано мною, ІнГЗК виконує постійно);

- озеленення 10 га санітарно-захисної зони (із наявних 7625 га), що і так передбачено законодавством і екопрограмою;

- вдосконалення технології проведення масових вибухів у кар’єрах, що також вже передбачено екопрограмою та інші заходи, які вже і так були обов’язкові до виконання для ПівнГЗК, але станом на сьогодні так і не виконуються.

Враховуючи безглуздість пропозиції підприємства, я, як член робочої групи, не дав прийняти позитивне рішення на цьому засіданні.
https://www.facebook.com/expertkr/posts/1973111696168177
https://www.facebook.com/expertkr/posts/1978474485631898

12 лютого 2020 року це питання розглянула постійна комісія обласної ради з питань екології та енергозбереження Дніпропетровської обласної ради (голова комісії — Вадим Щокін, Оппоблок) і підтримала звернення ПівнГЗК щодо перенесення термінів виконання заходів. З 9 присутніх членів комісії 8 проголосувало “за”, 1 — проти (Анатолій Івахно). Цей фарс знімала на відео Татьяна Лампика: https://www.facebook.com/dtek.dp/videos/2553483001600377

13 березня 2020 року питання перенесення строків екозаходів вдруге розглянуто на засіданні робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у м. Кривому Розі. Цього разу вже захиталися шеренги і деяких громадських організацій. Заступник міського голови Александр Катриченко , що головував на засіданні комісії, поставив на голосування пропозицію передати на розгляд депутатів Криворізької міської ради пропозиції щодо зміни термінів екозаходів для ПівнГЗК (Не підтримати, а саме передати на розгляд). Проти проголосував я, утримались Василина Нікульнікова з ГО “Міжрегіональне бюро екологічного захисту” та Анна Амбросова з ДТКР (дякую цим громадським організаціям за незмінну позицію), всі інші проголосували “за”, включаючи громадські об’єднання, прихильні до місцевої влади наукові установи та інші. Представники інших підприємств затамували подих і очікували на рішення. Позитивне рішення для них — це можливість порушувати терміни і не виконувати будь-які зобов’язання за міською екологічною програмою. Після голосування представниця Кривбасзалізрудком Ольга Діденко не змогла стримати радість і голосно пораділа за результат, прокоментувавши, що одразу потрібно ставити питання на голосування і не відволікатися на його обговорення та вислуховування критики від мене.

27 березня 2020 року проект рішення щодо перенесення термінів заходів для ПівнГЗК в обласній екопрограмі було розглянуто на засіданні Дніпропетровської обласної ради в режимі відео конференції. І, що цікаво, зміни в регламент Дніпропетровської обласної ради, що дозволили проводити пленарні засідання в режимі відео конференції, були прийняті на цьому ж засіданні. При цьому Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”, яким дозволено проводити пленарні засідання місцевих рад в режимі відео конференції, було підписано 02.04.2020 року. І в ньому передбачено, що “До порядку денного дистанційних засідань можуть включатися виключно питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, спричинених спалахами, епідеміями та пандеміями, чи реалізації повноважень, пов’язаних з такими обставинами, процедурні питання”. Цікаво, як подовження термінів заміни електрофільтрів допоможе боротися з пандемією?!

Що цікаво, депутати Дніпропетровської обласної ради одноголосно прийняли рішення про перенесення термінів заміни електрофільтрів. Проголосували “за” 84 депутати з 84, що взяли участь у голосуванні. Жоден депутат не взяв участь в обговоренні.

https://www.youtube.com/watch?v=f7_7mIrREqo&feature=youtu.be

22.04.2020 року прийшов час розглядати це питання на засіданні міської ради. І Криворізька міська рада, очікувано, голосами депутатів від Оппоблоку, БЮТ та Укропу, внесла зміни до екологічної програми, якими дозволила підприємству ПівнГЗК відтермінувати заміну електрофільтрів на 4 джерелах викидів від 1 до 3 років.

Ще під час засідання депутатських комісій перед пленарним засіданням стало зрозуміло, що депутатам провладної коаліції поставлена задача за будь-яку ціну прийняти позитивне рішення. Для цього було зірвано засідання комісії з питань природокористування та екології, 3 депутата просто відмовились приходити на засідання комісії, включаючи голову комісії Артюха В.М. (оппоблок), заступника голови комісії Плаксу Дмитра (БЮТ), члена комісії Криштопу Ігора (Оппоблок), але вони прийшли на пленарне засідання і проголосували “як слід”. Таким чином засідання профільної депутатської комісії не змогли відкрити через відсутність кворуму.

На пленарному засіданні міської ради деякі депутати намагалися маніпулювати тим, що у нас є головний забруднювач — Арселор, тож на інших можна увагу не звертати і дозволяти їм все. Тож тернівчани нехай зачекають, є інші важливіші справи. А АрселорМіттал “потирає руки” і готується бути наступним.

Цікаву думку при розгляді проекту рішення промовила начальниця управління екології Світлана Охотнікова. На моє запитання на пленарному засіданні чи буде виконком подавати позов до суду на Північний ГЗК щодо невиконання заходів екологічної програми, аналогічний позову, який подано на АрселорМіттал Кривий Ріг, вона відповіла, що Північний ГЗК звернувся щодо перенесення термінів, а АрселорМіттал не звернувся. Виявляється все настільки просто: можна звернутися і не виконувати програму… Чи може вона щось приховує?????

https://www.youtube.com/watch?v=m5eKwYevb_Q (З 2:53:00)

Рішення місцевих рад прийнято і “м’яч знаходиться тепер на полі” Мінекоенерго. Якщо Мінекоенерго відмовить ПівнГЗК у видачі нового дозволу чи зміні старого з новими строками, то всі хабарі були передані даремно, тож є можливість розірвати цей ланцюжок.

Я публічно звертаюсь до Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко Олег та заступника голови Елена Криворучкина з проханням проконтролювати рішення Комітету щодо заборони перенесення дозвільно-регуляторними органами термінів невиконаних природоохоронних заходів щодо охорони атмосферного повітря при розгляді питання видачі підприємству нового дозволу.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.