Rambler's Top100
НОВОСТЬ

“Гондурас минус”: на прокладках Рината Ахметова ежегодно оседает 15 млрд гривен

[09:00 08 октября 2018 года ]

Глава Ассоциации потребителей энергетики Андрей Герус прокомментировал в Facebook пост главы НКРЭКУ Оксаны Кривенко.

Цей пост голови НКРЕКП дуже корисний з точки зору розуміння професійності, правдивості та обєктивності (справедливості) у тарифних рішеннях. Це три ключових критерії — якщо їх немає, то всякі фахові дискусії про тарифи втрачають сенс. Якщо люди готові прямо клеїти дурня, то залишається лише політична відповідальність Президента П.Порошенка, який призначає керівників НКРЕКП.

Так, на вугілля у нас діє формула Роттердам+, згідно неї і встановлені тарифи на 2018 рік. Але формула “хаб+” на газ не діє. Уряд дійсно затвердив методику, що ціни на газ мають розраховуватися згідно “хаб+”. Але потім сам злякався того, що зробив і за останні 2 роки жодного разу не застосував цю формулу. І зараз уклінно просить МВФ, щоб той дав транш без ціни “хаб+”.

Якби ціни на газ зараз були по “хаб+”, то ціна була б понад 10 тис грн за тис куб.м. Але ми маємо ціну 4900 грн, тобто де факто ціна є на рівні “хаб мінус”. Це непрофесійність голови НКРЕКП чи схильність до обману у сумнівних тарифних рішеннях, по яких вже ідуть кримінальні провадження? Я думаю, друге.

Стосовно торгівлі урановим концентратом через австрійську прокладку, то така проблема є. Але схоже, голова НКРЕКП знову свідомо перебільшує, щоб виправдати деякі свої рішення. Адже це ніяк не виправдовує того факту, що тарифи приватних ТЕС вже у 3,4 рази вищий від тарифу державного Енергоатому.

Коли Президентом був Янукович, земляк, союзник та колишній однопартієць Ахметова, то тариф ТЕС був у 2 рази вищий від АЕС. Тепер же після всієї обіцяної новим Президентом деолігархізації у бізнесу Ахметова тариф вищий вже у 3,4 рази, аніж у державного Енергоатому. Не бачити і не розуміти цього — це така компетентність та обєктивність?

А коли голова НКРЕКП дослівно повторює тезу ДТЕКу Ахметова, що Р+ це для шахтарів, це як розуміти? Свідомий обман чи така компетентність голови нашого тарифного регулятора, яка не знає, що ціна Роттердам+ закладається тільки у тарифи. А якщо електростанції закуповують вугілля через прокладки, то ніякий Роттердам+ до шахтарів не доходить.

ДТЕК з українських шахт бере вугілля через прокладку “ДТЕК трейдинг”, імпорт вугілля здійснює через швейцарську прокладку “DTEK Trading S.A.” Прокладками обставлені і державні шахти. Таким чином на прокладах осідає маржа понад 15 млрд грн у рік і ніякий Роттердам+ до українських шахтарів не доходить. Тому вони а) із зарплатами “Гондурас мінус”, б) із боргами по зарплаті.

А захист споживачів — це перш за все, вирішення наймасштабніших проблем. Теплова генерація, яка виробляє менше 30% всієї електроенергії забирає з Енергоринку найбільше — 50% всіх грошей. Саме завдяки формулі Роттердам+.

Чи матиме пані Кривенко таку ж принципову позицію стосовно “системи прокладок” при поставках палива (вугілля) для станцій теплової генерації, які забирають найбільшу частку грошей з Енергоринку? Моя відповідь — не матиме. Бо такий у нас “незалежний” регулятор.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.