Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Экспорт Ринатом Ахметовым украинской электроэнергии дотируется государством на миллиарды гривен

[09:10 28 декабря 2017 года ]

Экс-член НКРЭКУ Андрей Герус рассказал в Facebook об еще одной схеме обогащения ДТЭК Рината Ахметова за счет государства.

“Чому українська електроенергія в інші країни продаться дешевше, аніж українським споживачам?

Можливе нове підвищення ціни е/е відкриває ще один цікавий момент, як у нас підтримують вітчизняного виробника: одного великого і сильного за рахунок всіх інших менших і слабших.

1 квітня, у період, коли діяв надзвичайний стан у нашій енергетиці, компанія ДТЕК підписала річний контракт на експорт е/е у Молдову. Туди почала поставлятися електроенергія, яка виробляється у т.ч. із вугілля, якого у нас ніби-то дефіцит, як це нам представляють.

Поставки туди відбувалися за ціною нижче, аніж на оптовому ринку міг купити електроенергію український споживач, наприклад, цементний завод. Така різниця складала біля 5%, також залежала від курсу грн/дол.

Ця експортна ціна з 1 січня незмінна, зафіксована контрактом. Але можливе підвищення оптової ціни е/е на 15% з 1 січня ще більше здорожчить ціну електроенергії для українського цементного заводу. Різниця стане вже непристойною — як же можна українську е/е для українських підприємств продавати на 15% дорожче, аніж українська електроенергія продається в інші країни? Це безумство.

Така ситуація розкриває цікавих 2 моменти:

1. Теплова генерація (ДТЕК володіє 80% ТЕС) продає е/е в Енергоринок дорого, але той же ДТЕК відразу відкуповує її суттєво дешевше. Таким чином збиток осідає на ДП “Енергоринок”, і має покритися споживачами та іншими учасниками ринку. Такий фокус працює вже більше року, з осені 2016 року, коли формула Роттердам+ набрала ходу. 

Та ж компанія ДТЕК контролює 99% експорту е/е. Вибачте, просто вони скрізь.

2. Те, що компанія ДТЕК робить збиткові операції на фінальному етапі великого бізнес-процесу, може пояснюватись лише одним — у них надприбутки на початковому етапі великого бізнес-процесу — на спалюванні вугілля. Ніякий незалежний трейдер не може конкурувати з ДТЕК і продавати собі у збиток. 

Тобто надприбутки на спалюванні вугілля очевидні і навіть доводяться формально. Очевидні багатьом, але не НКРЕКП, які знову хочуть зробити це спалювання вугілля ще прибутковішим на 26%. Додати ще 13 млрд грн за рахунок споживачів, яким, до речі, повністю заборонено імпортувати е/е, навіть якщо за кордоном вона вдвічі дешевша.”

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.