Rambler's Top100
ДАЙДЖЕСТ

Більше трьох не збиратися, бо 2450?

[16:54 22 марта 2012 года ] [ Україна молода, № 43, 22 березня 2012 ]

На парламент насувається законопроект уряду Тимошенко, за яким влада Януковича може скасувати будь—які протести.

Наступного сесійного тижня в парламенті темою для обговорення буде скандальний законопроект №2450 “Про мирні зібрання”. За деякими припущеннями, його ухвалення унеможливить проведення мітингів та акцій протесту.

Проект “Про мирні зібрання” — авторства уряду ще Юлії Тимошенко. Через чотири роки лежання “у довгій шухляді” антидемократична, антиконституційна ідея “дозвільного” порядку проведення мітингів стала в нагоді нинішній владі.

“Не обов’язково, щоб ми мали окремий законопроект про захист свободи зібрань. Українцям це гарантують 39—та стаття Конституції, 11—та стаття Європейської конвенції захисту прав людини та основних свобод, рішення Євросуду. Але влада хоче обмежити цю свободу”, — сказав учора на прес—конференції правозахисник Володимир Чемерис, колишній нардеп, а нині — голова правління Інституту “Республіка”. “Редакція законопроекту, яка зараз перебуває на розгляді Комітету ВР з прав людини, може забюрократизувати питання свободи мирних зібрань проти влади до непроведення таких зібрань взагалі, — додає правозахисник Михайло Лебедь. — Це перетворить Україну на Білорусь або Казахстан, де систематично відбуваються репресії проти громадських активістів і звичайних громадян”.

Нововведення, по суті, встановлює “дозвільний” порядок проведення мітингів, тоді як Конституція передбачає мітинги й протести просто із повідомленням в органи місцевої влади про такі наміри за чотири дні. Проект № 2450 визначає, що для проведення мирної акції має відбутися “суспільно—значуща подія”. А це “категорія, яку об’єктивно неможливо визначити, адже “ступінь важливості” окремий і для кожної людини, і для суду”, зазначають правозахисники. Таким чином, місцеві органи влади в судовому порядку зможуть елементарно заборонити будь—яке мирне зібрання, а правоохоронні — порушувати кримінальні справи проти особливо неугодних активістів за фактом недотримання правил організації мирних зібрань.

Відповідно до ст. 9 законопроекту, “під час проведення мирного зібрання забороняється перешкоджати вільному проходу (проїзду) до закладу, підприємства, установи, організації, органу державної влади та/чи органу місцевого самоврядування, поблизу яких воно проводиться, вчиняти дії, що порушують їх нормальне функціонування”. Очевидно, порушенням правил проведення мирних зібрань може вважатися навіть виголошення промови в гучномовець, адже державним службовцям це може заважати при здійсненні ними службових обов’язків. У проекті ж написано, що “рівень шуму під час проведення мирного зібрання і використання звукопідсилювальної апаратури не може перевищувати рівня, встановленого санітарними нормами”, — зазначають правозахисники, а “право на “об’єктивне” вимірювання децибелів належатиме державним інспекторам”

Активісти Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” уже зібрали понад 15 тисяч підписів на захист свободи мирних зібрань у країні. “Тому під час наступного сесійного тижня опозиція мала б блокувати трибуну, а громадянське суспільство — вийти на вулицю з протестом проти законопроекту № 2450”, — закликають правозахисники.

Анна ЩЕПА

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

ДАЙДЖЕСТ
НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.