Україна може вийти на лідерські позиції з вирощування горіхів? Наразі українці споживають лише третину від норми цього продукту, але завдяки підтримці держави кількість горіхових садів невпинно зростає. Про це під час Українсько-Американської конференції “Горіхова Україна. Назустріч глобальним викликам” 4 лютого 2022 року повідомив завідувач відділу Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Соболь.
Як зауважив науковець, в Україні промислове виробництво горіхів ведеться вже протягом 10 років: почали з масового вирощування волоського горіху, а 6-7 років тому з’явились і перші плантації фундука.
“Ця галузь в Україні, з одного боку — молода, а з іншого — традиційна. Адже власні сорти були створені ще в 1960-х роках. Однак культура горіхівництва певний час була недооцінена. За рівнем споживання горіхів ми все ще відстаємо від багатьох європейських та арабських країн”, — зазначив Соболь.
За даними науковців, наразі українці споживають близько однієї третини від норми. Хоча цей продукт — важливе джерело природніх білків, жирів та вуглеводнів, а також альфа-кислот, які сприятливо впливають на організм людини.
Проте завдяки розвитку Програми підтримки садівництва, в Україні намітився значний прогрес у вирощуванні горіхових садів. Ідеться переважно про волоські горіхи та фундук.
“Фундук — не такий звичний українцям продукт, як волоський горіх. Але із відкриттям ринків, із поширенням імпорту фундука, він почав користуватися все більшим попитом. Тому аграрії зайнялись його вирощуванням. Хоча свого часу, в Інституті лісового господарства у Харкові були створені сорти фундука, які були внесені до реєстру сортів. Але тоді вони не знайшли свого споживача та були виведені з реєстру ще на початку 1990-х років”, — додає пан Віктор.
За його словами, найбільшим попитом користуються сорти з круглою формою плоду, яка спрощує технологічний процес лущення.
Вирощування фундука у найближчі 3-4 роки залишатиметься перспективним напрямком, наголошує експерт.
Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ, на яких за 3-4 роки вже можна буде збирати врожай. При цьому максимальна врожайність фундука сягає 2-2,5 тонн, а при правильному зрошуванні й живленні ґрунту органічними речовинами — до 3 тонн з га. Таким чином, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн фундука.
“По деяких плодових культурах Україна вже досягла такого рівня, що нових площ насаджень більше не потребує. За рахунок високої продуктивності та врожайності, ринок вже насичений — маємо повні сховища яблук, які потрібно ще реалізувати. За декілька років подібна ситуація може скластись і з горіхами, оскільки нові дерева висаджуються дуже інтенсивно”, — вважає науковець.
Він підкреслив, що з точки зору економічної доцільності процес збору горіхів має бути максимально механізований. Це дозволить збільшити обсяги переробки й споживання корисного та смачного продукту.
Что скажете, Аноним?
17:30 31 января
17:10 31 января
17:00 31 января
16:35 31 января
16:00 31 января
[16:30 28 января]
[16:20 05 ноября]
[18:40 27 октября]
[22:27 31 января]
[18:11 30 января]
(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины
При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены
Сделано в miavia estudia.