Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Топ-менеджер Рината Ахметова во главе “Укрпошты” сравнил себя с Золушкой, которую не пригласили на бал

[09:30 11 июля 2019 года ]

Гендиректор государственной “Укрпочты” Игорь Смелянский опубликрвал открытое письмо к руководству страны.

Відкритий лист Генерального Директора АТ “Укрпошта” до Прем’єр-міністра України та членів УрядуПрем’єр-міністру України

Гройсману В.Б. Volodymyr Groysman

Віце-прем'єр-міністру України Розенко П.В. Павло Розенко

Міністру соціальної політики України Реві А.О. Андрій Рева

Голові Пенсійного фонду України Капінусу Є.В. Євгеній Капінус

Шановний Володимире Борисовичу!

Шановні Павле Валерійовичу, Андрію Олексійовичу, Євгене Валерійовичу!

1 липня 2019 року виповнилося 3 роки, як нова команда розпочала реформування тоді ще державного підприємства, а сьогодні акціонерного товариства “Укрпошта”. Нам у спадок залишилася компанія з найнижчими заробітними платами в країні, середнім віком автівок старше 15 років та з мережею, яку можна було знімати у фільмах про минуле століття — 80% відділень працювали на папірцях та рахівницях без жодного комп’ютера. За цей час пройдено значний шлях: дохід підприємства збільшився практично вдвічі — з 4 до майже 8 мільярдів гривень, — заробітні плати виробничого персоналу більш ніж вдвічі, та вперше в історії України кожне село, яке має понад 2000 мешканців (а це 1650+ населених пунктів) отримало комп’ютеризоване, підключене до інтернету відділення Укрпошти. Наша компанія виграла міжнародні нагороди як краща пошта світу у 2-х номінаціях, а система закупівель визнана однією з кращих в країні, що дало можливість заощадити більш як 600 мільйонів гривень та оновити автотранспорту більше, ніж за попередні 10 років разом. Ми сприяємо українському експорту та розвитку малого та середнього бізнесу, навчаючи українців виходити на міжнародні торговельні майданчики та пропонуючи комфортні умови для підприємців. Це дає свій результат, наразі з України виходить більше посилок, ніж в країнах, які вдвічі або втричі більші за нашу. Щодо внутрішнього ринку — сьогодні за день Укрпошта відправляє стільки експрес-посилок, скільки у 2016 році за рік. А головне — в той час як банківська мережа, яка покриває лише 6% населених пунктів країни, скоротилася з 10500 до 8300 відділень, ми продовжуємо покривати кожне місто та село України через понад 11 000 стаціонарних та мобільних пунктів поштового зв’язку та більш як 30 000 листонош.

Тут нібито треба подякувати уряду, але ж, на жаль, нема за що. Всі ці досягнення могли би бути набагато більшими, а ті, що досягнуті, досягнуті скоріш не “завдяки, а всупереч” зусиллям уряду. Ці результати та нагороди отримані завдяки важкій праці 70-тисячного колективу компанії, самовідданій та чесній роботі нового керівництва та щоденній підтримці, попри всі складнощі та атаки популістів, міністра інфраструктури Volodymyr Omelyan і його команди. Бо, на відміну від державних банків, які отримували пільгове рефінансування, державних компаній, які отримували державні гарантії, Укрпошта за часи Вашого уряду отримала… держаудит. Чомусь Ви та члени соціального блоку Кабінету Міністрів, пан Рева, пан Розенко, Пенсійний фонд України, згадували про нас лише тоді, коли треба було “врятувати рядового Раяна” як у відомій стрічці Стівена Спілберга, а саме, в найкоротші термін рознести пенсії, субсидії або інформаційні матеріали. Ми до речі якісно з цим впоралися та отримали подяки від мільйонів громадян України, а також членів Вашої команди. Але ж чомусь для Вас ми так і залишалися нелюбою донькою — Попелюшкою, яку ніхто не має бачити на балу, яка існує лише для прибирання соціальних негараздів і яку Ви жодного разу за ці 3 роки не привітали та жодного разу не завітали в гості. Ми довго чекали, чи запросите Ви нас на бал, але Вам, мабуть, щоразу щось заважало або запрошення загубилося, бо на бал, як і до бюджету, потрапляв хтось інший.

Но ми не переймалися такими дрібницями, та продовжували працювати, не опускаючи рук, і завдяки цьому навіть знайшли принца в особі міжнародних фінансових та приватних інституцій, який повірив нашій команді та може допомогти й Попелюшці перетворитися на Принцесу. Але ж це неможливо без вирішення питань щодо пенсійного тарифу, який залишається незмінним з 2004 року, незважаючи на зростання мінімальної заробітної плати, вартості пального тощо. Останнього року, попри всі Ваші та пана Реви обіцянки, це питання не було вирішено, аж поки я не порушив питання про закриття тисяч відділень та звільнення десятків тисяч поштарів. Лише після цього та особистого втручання Президента України Poroshenko несподівано таки знайшлися кошти для покриття збитковості цього тарифу, на жаль, лише на півроку. Може, комусь цікаво повторити цю ситуацію знову та побачити, який буде фінал цього серіалу вже з новим Президентом України Володимир ЗеленськийOleksiy Honcharuk але точно не багатотисячному колективу нашого підприємства. Бо життя — це не шоу, як Ви неодноразово наголошуєте на телевізійних ефірах. І такий розвиток подій (безумовно, цікавий для медіа) буде супроводжуватися, як і минулого року, нервами, підвищеним тиском, та, як наслідок, погіршенням здоров’я (пані Супрун може підтвердити) десятків тисяч поштарів та більш як 4-х мільйонів пенсіонерів. Як відповідальний керівник та людина, яка виховувалася в родині лікарів, я цього допустити не можу.

Укрпошта, як і країна, сьогодні має вибір: стати однією з найуспішніших компаній України та об’єктом інвестицій міжнародних гравців або зникнути, знову перетворившись в совковий “собес”. Ми доклали багато зусиль, щоб отримати цей шанс і більше не бажаємо його втрачати, стаючи заручниками політики, пустих обіцянок та ставлячи під загрозу майбутнє 2-го роботодавця України.

Тому я завчасно попереджаю Вас, Міністерство соціальної політики, та Пенсійний фонд України про те, що з 1 січня 2020 року АТ “Укрпошта” не буде доставляти пенсії за поточним збитковим тарифом. НЕ БУДЕ. У Вас є достатньо часу, щоб вирішити, який із двох шляхів обрати:

1) Прийняти новий тариф на розповсюдження пенсій, який ще у листопаді 2017 року був затверджений Міністерством інфраструктури України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України і з того часу торпедується Міністерством соціальної політики України;
або

2) Винести послугу з доставки пенсій на відкритий тендер, і нехай ринок сам вирішить, скільки коштує ця послуга. Доставка пенсій, як і доставка газет, не входить до переліку обов’язкових поштових послуг у рамках Всесвітнього поштового союзу, і вони можуть надаватися Національним оператором поштового зв’язку на ринкових умовах. Але ще раз — на ринкових умовах, визначених на відкритому тендері, а не з регульованим тарифом чи виписаною під один банк постановою, як це було з переселенцями Донбасу або нещодавній постанові КМУ по пілотному проекту з доставки пенсій. Не можна порушувати права людини, змушуючи, особливо літніх людей або людей з обмеженими можливостями, отримувати виплати лише в одній банківський установі, до якої ще треба їхати 30-50 кілометрів. Але ж в тому випадку мова йшла про 200 тисяч людей, зараз вже йдеться про мільйони наших найменш захищених громадян.

Світ знає лише 2 моделі існування Національного поштового оператора: субсидування соціальних функцій (90% пошт світу) або їх відсутність і надання послуг виключно на ринкових умовах. Унікальна українська модель, де покладаються соціальні зобов’язання, але ж відсутні джерела їх оплати, має піти у минуле, бо інакше в минуле піде Укрпошта, а в мене все ж таки залишається надія, що Ви не бажаєте мати хештег #УрядГройсмана поруч із фото зачинених відділень Укрпошти.

Шановні Володимире Борисовичу, Павле Валерійовичу, Андрію Олексійовичу, Євгене Валерійовичу!

Не треба залаштункових домовленостей, чисельних безрезультатних нарад (ми вже маємо рік досвіду як можна забалакати тему) та підкладання свинки наступному уряду. Не треба популістичних висловлювань щодо рівня наших зарплат відносно листонош, ми їх більш ніж виправдовуємо, а листоноші тому й не отримували у попередні періоди гідну заробітну плату, що їхня праця з доставки пенсій не цінувалася та не оплачувалася державою. Не треба розповідати про складнощі бюджету Пенсійного фонду, бо попри все це Ви знаходили кошти на низку інших соціально важливих питань — і на малюків, і на витрати Пенсійного фонду і на дороги і даже на кіно та стартапи. І лише чомусь на 4 мільйони пенсіонерів та 70 тисяч поштарів їх завжди не вистачало. А я хотів би нагадати Вам, що рівень розвитку суспільства вимірюється тим, як це суспільство ставиться до людей похилого віку та дітей.

Більше того, ще 2 роки тому ми зверталися до Вас за підтримкою закону про надання Національним поштовим оператором обмеженого кола банківських послуг (законопроект № 6601) за зразком розвинутих країн світу. Прийняття цього проекту закону дозволило б упродовж 4-5 років знизити витрати Пенсійного фонду на доставку пенсій до нуля та одночасно зробити так, щоб Україна не була на рівні Танзанії з доступу до фінансових послуг, де 37% українців не мають базового банківського рахунку. На жаль, поштових реформаторів тут знову спіткала невдача, бо законопроект № 6601 отримав негативне заключення Вашого уряду.

Давайте цього разу зробимо все чесно та прозоро. У Вас є час до 1 вересня. Залиште після себе добрі згадки, а не погані спогади. Бо інакше доведеться діяти нам і зовсім не в той спосіб, який би всім нам хотілося.

Бережіть спокій та здоров’я у країні, та, як зараз кажуть: давайте зробимо … це!

З повагою,

Генеральний директор ​​​​​​​І. Ю. Смілянський

Руководитель “Укрпочты” Игорь Смелянский — выходец из ПУМБа Рината Ахметова и занимался там поглощениями других финансовых учреждений Так, в 2010-2011 годах он руководил поглощением Энергобанка банком ПУМБ, “которое стало успешным в очень короткие сроки”. Впрочем, такого поглощения никогда не было, а сам Энергобанк сейчас ликвидируется ФГВФЛ. Зато в эти годы ПУМБ поглотил Донгорбанк. В биографии также отмечается, что в 2014 году Игорь Смелянский вернулся в ПУМБ, чтобы “помочь со слиянием с банком “Ренессанс Кредит”, а также рассмотреть возможность объединения с другими банковскими системами, но из-за напряженной общественно-политической ситуации это направление работы не могло развиться”.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.