Rambler's Top100
НОВОСТЬ

СБУ розслідує справу проти колишнього топ-менеджера Укргазвидобування, — джерело

[17:55 12 декабря 2023 года ]

Відкрито кримінальне провадження проти колишнього заступника директора дивізіону “Нафтогаз розвідка та видобування” АТ “Укргазвидобування” Санжара Жаркешова. Його підозрюють у передачі інформації про українську газовидобувну інфраструктуру росіянам, які могли використовувати її для завдання ракетних ударів по українських енергетичних об’єктах.

Про це повідомляє джерело в “Укргазвидобуванні”.

“Провадження відкрите за п.1. ст. 114 (шпигунство — ред.). Санжар під час перебування на посаді мав повний доступ до стратегічно важливої інформації про компанію. Потім звільнився та став головою правління казахського “QazaqGaz”, який щільно співпрацює з російським “Газпромом”, про що Санжар з гордістю розповідав у себе сторінці у Facebook, викладаючи фото рукостискання із Міллером (голова Газпрому — ред.)”, — зазначив співрозмовник.

За його словами, правоохоронці підозрюють, що прицільні удари по газовидобувній інфраструктурі, у ході яких, за оцінкою голови НАК Нафтогаз Олексія Чернишова, було пошкоджено близько 350 об’єктів та завдано шкоди більш ніж на $700 млн, можуть бути пов’язані із тим, що колишній топ-менеджер компанії Жаркешов передавав інформацію про локацію об’єктів та їхні характеристики до російських спецслужб.

“Коли ти хизуєшся дружбою з росіянами, нічого дивного, що тебе починають підозрювати в тому, що ти зливаєш їм стратегічну інформацією”, — зазначає джерело.

Додаткові підозри правоохоронців викликає той факт, що Санжар Жаркешов звільнився з УГВ 24 січня 2022 року — тобто, за місяць до повномасштабного вторгнення.

“Ми не схильні до конспірології, але звільнився Жаркешов з “УГВ” 24 січня 2022 року, за місяць до повномасштабного вторгнення росії в Україну. А вже 23 лютого 2022 року він був призначений в.о. Голови правління “Національна компанія “QazaqGaz”, яка тісно співпрацює з “Газпромом” після накладення на нього міжнародних санкцій”, — зазначає джерело.

Нагадаємо, Санжар Жаркешов був призначений на посаду заступника директора дивізіону “Нафтогаз розвідка та видобування” АТ “Укргазвидобування” 8 травня 2020 року. Звільнився 24 січня 2022 року. В межах Петербурзького міжнародного економічного форуму у червні 2023 року відбулася робоча зустріч казахстанської̈ делегації̈ за участю голови правління АТ “НК “QazaqGaz” Санжара Жаркешова з головою правління ПАТ “Газпром”, під час якої вони підписали Договір про надання послуг із транспортування газу через Казахстан для споживачів Узбекистану. Світлини, на який зафіксовано момент рукостискання Санжара Жаркешова з головою “Газпрому” Олексієм Міллером, не пройшли поза увагою українського суспільства і викликали обурення у представників газовидобувної галузі.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin
[2023-12-12 18:03:48] [ Аноним с адреса 146.59.86.* ]

А в Дтэке один казах уволил много людей через месяц после начала войны. Совпадение? Не думаю.

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.