Rambler's Top100
НОВОСТЬ

БЮТовские профсоюзы намерены пикетировать Нацбанк

[12:42 17 октября 2008 года ]

Конфедерация Свободных профсоюзов Украины, которую возглавляет народный депутат от БЮТ Михаил Волынец, обвиняет Национальный банк Украины в нарушении прав граждан и планирует провести национальную акцию протеста.  Об этом говорится заявлении Конфедерации Свободных профсоюзов. Приводим текст заявления.

Заява

щодо банківської ситуації в Україні

На сьогодні все більше загострюється питання загрози банківської кризи в Україні.

Загроза банківської кризи лягає, в першу чергу на плечі простих громадян. Обмеження на видачу готівки через банкомати призвели до того, що більшість громадян, які отримують заробітну плату на карткові рахунки, не можуть її вчасно отримати. Деякі з них мають кредити, по яких треба вчасно платити, але заборона на дострокове зняття депозитів не дасть їм можливості платити за кредитними зобов’язаннями, що може призвести до втрати їх майна. Для багатьох родин така ситуація є трагедією. Виникає паніка серед населення. Наприклад, в Донецькій області люди не мають можливості отримати готівку з банкоматів. А тим людям, які отримують виплати через банківські установи (заробітна плата, пенсії, допомога на дитину), банки видають їхні кошти не в повному обсязі. Згідно рішення НБУ щоденно можна зняти з банкоматів суму не більше ніж 200 доларів по курсу Національного банку України, що приблизно складає 980 грн.

Кризова ситуація у Промінвестбанку викликала “ланцюгову” реакцію по всій Україні. Враховуючи, що більшість промислового комплексу сходу країни працювала через рахунки цього банку, а також на фоні світової кризи металургійної та хімічної галузей, створилася загроза загального економічного спаду української економіки. Не оминула ця ситуація і членські організації Конфедерації Вільних профспілок України (КВПУ), які є клієнтами не тільки Промінвестбанку, а й інших банків. Наші членські організації не можуть отримати нараховані членські внески, а також для них обмежено доступ до депозитних рахунків.

Підприємства, що мають рахунки у “Промінвестбанку”, також відчули на собі вплив банківської кризи. Так, Державне об’єднання “Красноармійськвугілля” перерахувало на харчування дітей у дитячих садках 20 тис. грн., але банк ці кошти не видає, мотивуючи це тим, що всі кошти банку відкликані у Національний банк України. А результат буде таким, що завтра більше півсотні дітей можуть залишитися без харчування.

Постанову НБУ №319 від 11 жовтня 2008 року з нехитрою назвою “Про додаткові заходи щодо діяльності банків” комерційні банки трактують за своїм баченням. Окрім дострокового неповернення депозитів, деякими банками також не видаються кошти й за поточними рахунками, як наприклад це робить “Надра-банк”. Комерційні банки не мають права відмовляти громадянам, які хочуть достроково закривати свій депозит, якщо право на це зафіксоване в депозитних договорах. Як правило, в депозитних договорах передбачено виплачувати клієнтові у разі дострокового закриття депозиту лише якийсь символічний відсоток — 1-2% річних.

В складній ситуації в банківській сфері, а також в умовах незрозумілої політики Національного банку України, КВПУ закликає свої членські організації та громадян України здійснювати свій моніторинг випадків невидачі банками готівкових коштів з метою застосування (в межах своєї компетенції) заходів для уникнення та вирішення даних проблем, а також просить надсилати інформацію щодо порушень комерційними банками прав вкладників та клієнтів на електрону адресу [email protected] або по факсу 8-044-287-72-83.

Національний банк України усунувся від контролю за діяльністю комерційних банків, допустив кризу в банківській сфері, не застосовує ніяких заходів по захисту прав громадян. НБУ не реагує на масові порушення прав вкладників та клієнтів комерційних банків й не помічає наскільки страждають люди та не бачить їх сліз.

Конфедерація Вільних профспілок України розпочала підготовку до проведення всеукраїнських акцій протесту та пікетування будівлі Національного банку та комерційних банків, які порушують права громадян, і взяла на себе зобов’язання щодо проведення цих заходів.

Голова

Конфедерації Вільних профспілок України

М. Волинець

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.