Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Українські спецслужби та ФБР викрили мережу російських шпигунів у США

[15:05 29 сентября 2022 года ]

На тлі агресивних дій Росії значно посилилася спільна робота між Управлінням військової розвідки України та західними розвідувальними структурами, включаючи ФБР (США) та МІ-5 (Великобританія). За даними ООН у ході вторгнення російської армії на територію України РФ вчиняє військові злочини, включаючи вбивства та тортури дітей. Все це супроводжується погрозами Путіна пустити в хід тактичну ядерну зброю.

У рамках співпраці, спрямованої на запобігання підривній роботі Москви всередині НАТО, у березні 2022 року Київ передав великий масив розвідданих про 620 шпигунів російських спецслужб, які діють на території Сполучених Штатів та Європи. Інформація широко висвітлювалася пресою, включаючи публікації на сайті інформагентства Reuters.

Переданий українською стороною список дав можливість викрити широку мережу російських шпигунів у ФРН, Італії та США. Так, журналістам вдалося дізнатися про викриття “Марії Рівери”, яка здійснювала шпигунство за структурами НАТО в Неаполі та передавала інформацію російським спецслужбам.

Наразі підрозділи контррозвідки ФБР США проводять розслідування одразу кількох справ, інформацію щодо яких було отримано від української влади. Серйозну увагу було приділено каналу надходження брудних російських грошей у Нью-Йорку, який зазнав ретельної перевірки щодо відмивання грошей, пов'язаних зі шпигунством і підривною роботою.

Американські спецслужби виділили кілька ключових постатей, включаючи Іллю Бикова — 60-річного громадянина США та РФ, який раніше вже потрапляв на радари правоохоронців у Сполучених Штатах у рамках розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Москви у вибори президента США у 2016 році.

Биков є головою фірми з центральним офісом на Манхеттені, яка надає цілу низку юридичних та фінансових послуг на території Сполучених Штатів найбагатшим людям РФ, які виявляють інтерес до США.

Биков обіймає посаду бухгалтера у 62-річного московського забудовника Араса Агаларова, який відомий отриманням великих контрактів від уряду нинішнього президента РФ Володимира Путіна.

Американським спецслужбам вдалося встановити, що Агаларов був сполучною ланкою між Трампом та Путіним. Він провів конкурс Трампа “Міс Всесвіт 2013” у власному концертному залі у Москві. З відкритих джерел вдалося встановити, що раніше вони обговорювали спорудження Башти Трампа у РФ. Більше того, Агаларов навіть намагався влаштувати зустріч між ними, проте її довелося скасувати через графік особистих зустрічей Путіна, який у цей же час мав зустрічатися королівським подружжям Нідерландів.

Ще одним клієнтом є російський співак та композитор Ігор Крутой, який відомий активною політичною та медійною підтримкою Путіна. Крутий ще у 2011 році входив до консорціуму компаній, які разом із Трампом намагалися побудувати готель у Латвії.

Крім того, вдалося з'ясувати, що Биков пов'язаний з компаніями Prevezon, які були розкриті в рамках розслідування загиблого раніше Сергія Магнітського.

Українська розвідка звернула увагу американських спецслужб на двох російських клієнтів Бикова в США — це Гузель Ганієва (відома як Гузель Кінг) та Еліна Чорних (відома як Еліна Бренсон). Обидві стали фігурантами розслідування за поширення дезінформації на території США, зокрема на Уолл-стріт.

Згідно з матеріалами української розвідки у списку із 620 агентів ФСБ Ганієва знаходиться під номером 139.

Офіційний Київ надав масив фінансових документів, які свідчать про кілька грошових переказів Іллі Бикова для Гузель Ганієвої, які були проведені протягом кількох років у криптовалюті з використанням програми Venmo. Джерело коштів невідоме, транзакції мають статус підозрілих відповідно до законодавства Сполучених Штатів про боротьбу з відмиванням грошей. Вивчення фінансових звітів Ганієвої, у свою чергу, розкрило грошові транші групі російських моделей, які, як і вона, влаштовували регулярні коктейльні зустрічі із найбагатшими чоловіками Нью-Йорка.

Спецслужбам вдалося встановити, що Ганієва мала кілька особистостей у США. За її словами, вона є моделлю, студенткою юридичного факультету Колумбійського університету, світською левицею з дитиною (яка навчається в елітній приватній швейцарській школі) та журналісткою, пов'язаною з впливовими американськими бізнес-лідерами та власниками Медіа.

Було встановлено зв'язок Ганієвої з магнатом прямих інвестицій Леоном Блеком, між якими відбувається запеклий судовий процес у Нью-Йорку. За словами Блека Ганієва шантажувала його протягом багатьох років вже після того, як їхні стосунки за взаємною згодою закінчилися ще 2015 року. Ганієва стверджує, що Блек зґвалтував її, хоча ні на той час, ні з того часу вона не пред'являла Блеку кримінальних звинувачень.

Вдалося з'ясувати, що раніше Ганієва працювала у Морта Цукермана “штатним кореспондентом” у виданні US News — вона писала матеріали про президента Обаму та політику США. Ходили чутки, що Ганієва зустрічалася з колишнім мером Нью-Йорка, бізнесменом Майком Блумбергом. Тепер здається, що Ганієва знаходиться за один крок від президента Трампа через Іллю Бикова.

Розслідування ФБР, безперечно, розкриє правду про те, хто насправді така Гузель Ганієва і чому вона приїхала до США, виявившись пов'язаною зі стількома впливовими людьми.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.