Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Украинских айтишников хотят лишить Трудового кодекса

[09:10 05 ноября 2020 года ]

Юрист профсоюза “Свобода труда” Игорь Токовенко рассказал о свежей новации Минцифры

Пам'ятаєте був проект Мілованова “Про працю”, який урізав трудові права? Так от він нервово курить в сторонці у порівнянні із проектом Мінцифри “Про стимулювання розвитку цифрової економіки”.

Суть проекту. В Україні створюється особливий правовий режим Дія Сіті. Тобто країна в країні з іншими законами. На компанії, які зареєструвались як резиденти Дія Сіті не діє більшість законів, а натомість діє цей козирний закон, який над усіма законами закон. Найголовніше — на резидентів Дія Сіті не діє Кодекс законів про працю ❗️

Трудові відносини в Дія Сіті регулюються тільки гіг-контрактами гіг-працівників компаній-резидентів та аж 11-ма статтями цього проекту закону. В яких — увага! — немає ЖОДНОГО трудового права гіг-працівника, тільки права роботодавця-резидента. У гіг-працівників є тільки три гарантії: відсутність штрафів із зарплати та заборона звільнень у перший місяць тимчасової непрацездатності і в час відпустки у зв'язку із вагітністю та пологами. ВСЕ! 

❌ Ніякого захисту від незаконних звільнень. Звільнення без пояснення причини. Можна навіть смс-кою за один день без компенсацій, якщо це передбачено гіг-контрактом.

❌ Ніяких гарантій відпусток. Які вони і чи будуть — встановлюється в гіг-контракті.

❌ Ніяких гарантій оплати праці. В гіг-контракті може бути прописана виплата зарплати хоч раз на день, хоч раз на рік. Немає такого поняття, як мінімальна зарплата.

❌ Ніяких обмежень робочого часу. 40-годинний робочий тиждень рекомендується, але не є обов'язковим.

❌ Ніяких страйків. В Дія Сіті не діє Закон “Про колективні трудові спори”.

❌ Ніяких профспілок. Гіг-працівники не можуть об'єднуватись у профспілки.

Ясно, що ця ініціатива “слуг” порушує ВСІ фундаментальні конвенції Міжнародної організації праці та Європейську конвенцію прав людини, включаючи вимоги щодо обгрунтованості звільнень, право на свободу асоціацій, на колективні дії працівників.

І головне. Діджитал-рабовласником може стати насправді не тільки ІТ-компанія, як це позиціонують в Мінцифрі. Згідно статті 7 проекту 4303 резидентом може стати також компанія, яка здійснює види економічної діяльності — увага! — визначені Кабміном. Тобто у разі прийняття цього закону на наступний день Кабмін може визначити, що металургія чи авіація — це теж гіг-економіка, тому трудових прав там не має бути.

Неоліберали не змогли натягнути 98 статтей Мілованова на всю країну, тому зараз вирішили офіційно обнулити трудові права у одній галузі із перспективною поширення цих “найкращих практик” на всю економіку.

Тільки от що цікаво: чи ці гіг-атланти усвідомлюють, що їх намагання насунути всю країну, а особливо — у момент конституційної кризи — це прямий і швидкий шлях до розвалу держави? Я сподіваюсь, що скоро їм це доступно пояснять.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.