Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Ринат Ахметов пытается вымутить НКРЭКУ у Владимира Зеленского

[11:50 03 июня 2020 года ]

Главный редактор БизнесЦензор Сергей Головньов поделился своими наблюдениями за рынком электроэнергии в Украине.

Схематично про те, що зараз відбувається на ринку електроенергії.

ДТЕК Ріната Ахметова намагається довести до кінця свій “план по покращенню регуляторного поля”. Детально ми писали про нього на початку травня.

https://biz.censor.net.ua/r3194042

Одна з головних задач Ахметова — змінити нинішній склад НКРЕКП. Принаймні — в частині “електричного крила”.

Це ж аномалія для України, коли склад важливого для Ахметова державного органу непідконтрольний Ахметову. Ще чого! Сьогодні не лояльне НКРЕКП, а завтра придумають з олігархами боротись...

Медійно ДТЕК вказує на те, що НКРЕКП контролює Андрій Герус, якого контролює Ігор Коломойський.

Дійсно, НКРЕКП вручну регулює ринок електроенергії (е/е), відшукуючи баланс “хотєлок” між генерацією і споживачем.

“Регулює вручну” тому що ринку не існує. Він і не може існувати в умовах PSO і боргів великих споживачів (держшахти та КП “Вода Донбасу”). Це квазі-модель ринку, запущена ДТЕК, щоб не втратити виручку в 2019 році через падіння світових цін на вугілля (зменшення індексу Роттердаму).

І дійсно, одним з великих споживачів е/е в країні є феросплавна група Коломойського. Але Коломойський — погань не тому, що виробляє феросплави, а тому що доїть державні компанії “Укрнафта” та “Центренерго”. Тому що виводить гроші з компаній з держчасткою, щоб не розподіляти дивіденди на користь держави. Тому що не інвестує в українські активи.

За логікою ДТЕК, ми маємо вбити весь бізнес в цій державі і зробити е/е для всіх дорожчою, ніж в Європі, тільки для того, щоб обанкротити феросплавну групу Бєні. Така собі логіка.

Але що робить ДТЕК? На минулому тижні він зробив цікаву вправу і “уроніл рынок”. Дивіться графік.

З 25 по 30 травня базова ціна на РДН в ОЕС впала нижче 800 грн/МВт*г. При тому, що у травневі свята (коли прогнозовано був малий попит) ціна була 1200-1300 грн/МВт*г і лише 9 травня наблизилась до 1000 грн/МВт*г.

Чому це спланована маніпуляція, а не ринкова аномалія? Відповідь на це ми можемо знайти у щотижневому звіті системного оператора, якого точно не можна запідозрити у підігруванні Коломойському. “Укренерго” для Бєні була і є “червоною ганчіркою”.

https://ua.energy/…/shhodo-roboty-energosystemy-za-25-31-…/…

“Нові етапи послаблення карантину в більшості областей України, запуск метрополітену в Києві, Харкові, Дніпрі дещо покращили ситуацію з електроспоживанням. На минулому тижні, 25-31 травня, середньодобове споживання у робочі дні збільшилося на 2,1%”, — звітує “Укренерго”.

Як ДТЕК міг вплинути на зменшення ціни РДН? Ну дуууже просто. РДН — це всього лише 40% від продажів е/е. ДТЕК, з одного боку, має близько 25% генерації в країні. З іншого, разом з “Метінвестом” є одним з найбільших споживачів е/е в країні — шахти і металургійні підприємства.

До того ж, як розповіли колеги з “Першого ділового”, постачальники ДТЕК в Донецькій області наприкінці травня попередили споживачів про “можливі відключення”. Тобто, ДТЕКу легко трохи наростити пропозицію, значно зменшити попит на РДН та “замкнути низьку ціну”.

Для чого ДТЕК це робити? По-перше, як всі знають, в травні НАЕК “Енергоатом” почав продавати по прямих договорах ту е/е, яку раніше віддавав ДП “Гарантований покупець” (ГарПок). Деякі хитрі трейдери, включаючи трейдерів Коломойського звичайно, купили е/е у атому та “Центренерго” по прямих договорах і понесли її на РДН.

Взагалі-то, це є маніпуляцією. Бо за ринковим принципом е/е має продавати генерація, а не спекулянти. Хоча наявність таких трейдерів створює хоч якусь конкуренцію на нашому висококонцентрованому ринку. Тут дискусійне питання.

Але річ не про те. ДТЕК “покарав” трейдерів, вронивши ціну. І ті, мабуть, закрили свої операції зі збитками. То туди їм і дорога.

Але головна ціль ДТЕК в тому, щоб змінити склад НКРЕКП. То гендир ДТЕК Максим Тімченко на всіх урядових хуралах почав казати: “Ви подивіться, які нездари сидять в цьому НКРЕКП. Вони ж не здатні регулювати ринок, треба їх міняти”.

Вперше Тімченко запустив цю тезу на нараді під головуванням прем'єра Дениса Шмигаля 26 травня.

https://biz.censor.net.ua/n3198166

Вдруге ДТЕК її проштовхував на засіданні РНБО 1 червня. Воно проходило в рамках експертної ради по енергетиці при РНБО. Цей майданчик став ще однією перевалкою в голову Зеленського потрібних меседжів.

Відразу ж нардеп Олексій Кучеренко, який на все життя закохався у ДТЕК, назвав головного ворога за версією Ахметова — члена НКРЕКП Дмитра Коваленка, який захищає “бариг” (тобто — трейдерів).

Взагалі-то, саме ДТЕК і “спрацював” проти трейдерів 25-29 травня, опустивши ціну РДН і покаравши їх.

Максим Вікторович Тімченко в цій історії нагадує одного персонажа — консьєржа Людвіга Аристарховича. Той, після того як сам сплюндрував ліфт, казав: “А хто ж оце таке зробив?!”

Треба сказати, що “зелені” також на стороні ДТЕК у джихаді проти НКРЕКП. Я так розумію, вони впевнені, що якщо ДТЕК заведе своїх “аватарів” у Регулятор, вже ніхто не буде урізати “зелений” тариф. Варіант його “не урізати” лише один — зробити ціну е/е для населення ринковою. Тобто, підняти її у три рази.

Підконтрольний президенту НКРЕКП, яким він був завжди (на жаль, або на щастя) ніколи не наважиться на такий непопулярний крок. В той же час, уся вистава з демонстрацією “непрофесіоналізму” НКРЕКП розігрується переважно перед одним глядачем — Зеленським.

Якщо в нього вистачить тупості віддати Регулятор Ахметову, то навряд чи він досидить до чергових президентських виборів.

Але тут я навіть не візьмусь сказати, що для країни краще)

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin
[2020-06-04 11:56:14] [ Аноним с адреса 77.111.245.* ]

Ему теперь все можно, он самый главный в Украине, это уже видно невооруженным глазом. Даже еврея подвинул. Хитросделанный чувак, молодец - пока все с карантинами возятся, он карманчики наполнит добряче, еще какую виллу прикупит или кораблик. А то что народ вымирает - да ложил он на это с большой горы. Вот такие уроды.

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.