Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Главреда “Цензора” Юрия Бутусова подозревают в работе на Рината Ахметова

[09:00 28 мая 2021 года ]

Близкий к Игорю Коломойскому глава комитета Верховной Рады по вопросам энергетики и ЖКУ Андрей Герус высказал подозрения об ориентации Юрия Бутусова

Відомий експерт широкого профілю Юрій Бутусов вчора написав пост, у якому звинуватив владу у створенні на електроенергії схеми-аналога “труби Медведчука”, у підігруванні олігархам у їх розборках, у створенні залежності від Росії і т.д.

Звинувачення Юрія побудовані на некомпетентості, брехні та фейках, як це часто буває, коли працюєш експертом занадто широкого профілю. Коротко по відповідних пунктах:

1. Свої звинувачення Юрій починає із посилання на слова Президента Литви, повчаючи українську владу як треба, і де еталон патріотизму. Тільки реальність така, що Литва імпортує із РБ та Білорусі біля 60% всієї електроенергії, а Україна лише 0,15%. Тому тут не Литва приклад для Україна, а Україна приклад для Литви. І вчора ввечері, коли новоспечений експерт писав свої звинувачення, Литва імпортувала 565 МВт + 356 МВт, а Україна — нуль.

Віднесемо це на некомпетентність. Але яка “мотивація” писати на теми, де ти некомпетентний? Якась таки є.

2. Далі Юрій звинувачує, що цей імпорт заради дешевої електроенергії для Коломойського. Це фейк, а правда протилежна. Компанії Коломойського купили електроенергію на аукціонах державної генерації по зафіксованій ціні, закрили всі свої потреби і великі обсяги продають іншим споживачам. Але майже всім непобутовим споживачам така електроенергія продається по цінах спотового ринку (”ринку на добу наперед”). І якщо купили у держ генерації по 1,16 грн, а продали іншим споживачам по 1,36, то гарно заробили. Якщо ж спотова ціна РДН знизилася до 0,95 грн, як у травні, то компанії Коломойського понесуть збитки. А імпорт — загалом понижує ціну ринку, і ускладнює цінові змови. Тому і Ахметов, і Коломойський, зараз проти імпорту і є однодумцями із Бутусовим у цьому питанні. Навіть публічно виступали проти — лінк у коментарі.

Компанії Коломойського востаннє імпортували електроенергію у грудні 2019 року і з того часу не імпортують. Але імпорт і не відкривався, і не закривався під Коломойського чи ще під когось. Імпорт ішов виходячи із того, коли на ринку був створений дефіцит е/е, дефіцит вугілля і “аварійні ремонти” блоків ТЕС. Тобто виходячи із державних інтересів, які передбачають стабільну, гарантовану та безперебійну подачу електроенергії всім споживачам, враховуючи лікарні, армію, Укроборонпром, а також квартиру не зовсім чесного журналіста Бутусова.

А коли ризиків для квартири Бутусова немає, тоді імпорт і заборонявся, що весною 2020р, що весною 2021р.

3. Ще енергоексперт Бутусов звинувачує владу у створеній залежності від російської електроенергії. Це теж фейк, бо обсяги імпорту із РФ у квітні склав 0,0036% від нашого споживання. Навіть середньої освіти достатньо, щоб зрозуміти, що ці цифри — це не про залежність.

4. Юрій стверджує, що ця “залежність” була створена півтора роки тому, тобто Слугами. І це теж фейк. Імпорт із РФ та Білорусі на “ринок на добу наперед”, який є ціноутворюючим для всього ринку, був передбачений законом від 2017 року проголосованим найпатріотичнішою коаліцією і підписаний тодішнім патріотичним Президентом. Саме такий закон був підтриманий тоді європейськими партнерами і запрацював з липня 2019р.

5. Далі Бутусов проводить аналогією, що імпорт електроенергії — це “труба Медведчука” нової влади. Це дуже примітивна маніпуляція. Мало того, що імпорт мав мізерні обсяги, він відбувався повністю на конкурентних засадах: спочатку конкурентний аукціон по доступу до мережі, а потім конкурентний аукціон по доступу до електроенергії. Саме через такі конкурентні, прозорі та ринкові механізми імпортом е/е за два роки займалися біля 20 різних компаній. Бо був однаковий ринковий доступ у всіх. А конкуренція — це вакцина від корупції, бо і дизельна “труба Медведчука” і газова схема “Росукренерго” були побудовані якраз на монопольному доступі.

І те, що за 2 роки імпорт у тих чи інших обсягах здійснювали 20 різних компаній, і показує, що рішення завжди керувалися логікою ринку, а не логікою боротьби між олігархами, у чому Бутусов знову звинувачує владу. У всіх європейських країінах енергетичні ринки працюють із відкритим імпортом, бо там важлива конкуренція, а не олігархи-монополісти.

6. Ще один фейк від Бутусова, що імпорт призвів до зупинки атомних блоків. У 2020 році імпорт був заборонений ще у квітні, а блоки АЕС були зупинені у травні-серпні. В Україні немає систем зберігання е/е, які б могли березневу імпортовану е/е зберегти до літа і таким чином зупинити блоки АЕС. Блоки АЕС були, на жаль, зупинені, щоб дати більший виробіток для ТЕС та “зеленої” генерації. І саме величезний приріст “зеленої” потужності по надвисокому “зеленому” тарифу привів до технічних проблем та фінансових проблем.

У цивілізованому світі прийнято, що факт-чекінг та правда для справжніх журналістів мають велике значення. Юрій, чому ви пишете явну неправду по темі, у якій ви явно не робираєтеся? Є ж якась “мотивація”? Не знаю яка мотивація, але я радий вас бачиити регулярним гостем у Савіка Шустера на ТРК “Україна”, разом із Гордоном ви гарно дивитися.

На дуель викликати не буду, але одне питання таки задам. Якщо все-таки обманом займаюся я і саме Слуги відкрили імпорт е/е, то скажіть — а як так вийшло, що компанія ДТЕК почала імпорт е/е із Білорусі ще у липні 2019 року, враховуючи що Слуги стали депутатами та урядом тільки у кінці серпня 2019?

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin
[2021-05-28 09:22:25] [ Аноним с адреса 148.251.43.* ]

На Украине сейчас два варианта: либо агент Путина, либо агент Ахметова.

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.