Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Ростислав ШУРМА: “Просувайся, тільки не зупиняйся”

[18:01 28 января 2016 года ]

Рік тому на посаду генерального директора Запорізького металургійного комбінату “Запоріжсталь” було призначено молодого амбітного керівника Ростислава Шурму. Разом з ним на комбінат прийшла нова команда управлінців. Підприємство на той момент  перебувало у стагнації. Перед новим менеджментом постало завдання: повернути “Запоріжсталі”, що неабияк постраждала від наслідків світової економічної кризи, колишню міць. Адже від цього залежить доля 19,5 тисячі працівників підприємства та їхніх сімей, добробут цілого багатотисячного Запоріжжя. Із запитання про перші результати діяльності молодої команди управлінців ми й розпочали розмову з генеральним директором.

— Головні виробничі показники  поточного періоду свідчать самі за себе. В умовах світової фінансової кризи — за скорочення обсягу замовлень, зниження цін на продукцію —  наш комбінат демонструє стійку стабільність у роботі. Виробництво сталі цього року збільшено на 1,3%, прокату — на 3,3% порівняно з аналогічним періодом торік. уперше за останні 5 років за умови роботи всього на трьох доменних печах виплавка чавуну за місяць досягла рекордного показника: 286,8 тисячі тонн. Нарівні із зростанням обсягів виробництва відзначаємо і зростання обсягів продажу: на внутрішньому ринку ми реалізували своєї продукції на 2% більше, а на зовнішньому — на 3,4%.

Відмова від використання природного газу в домнах дала енергоощадний ефект.

— І як це відобразилося на фінансово-економічних показниках комбінату?

— Валовий прибуток за 7 місяців цього року становить 768,1 мільйона гривень, перевищивши в 2,6 раза аналогічний торішній показник. Скажу більше: якщо торік за січень — липень ми мали збитки 626,1 мільйона гривень, то цього року за аналогічний період, за міжнародними стандартами фінансової звітності, — вже чистий прибуток 143 мільйони гривень. Досягти такого результату ми зуміли завдяки проведенню відповідальної фінансово-економічної політики в усіх напрямах своєї основної діяльності, передовсім завдяки істотному зниженню собівартості продукції. Зокрема,  видаткових коефіцієнтів, економії енергоресурсів, стабільного забезпечення сировиною, своєчасного проведення планових ремонтів. Так, собівартість сталі вдалося знизити до 720 гривень за тонну продукції.

Стабільна робота підприємства, утримання на належному рівні обсягів виробництва продукції, активна діяльність управлінської команди у напрямі подальшого вдосконалення виробничого процесу забезпечили і зростання перерахувань податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. У 2012 році “Запоріжсталь” поповнила бюджет України на 1,08 мільярда гривень, що перевищує показник попереднього року на понад 117 мільйонів гривень. Понад 44% цієї суми — збори до Пенсійного фонду. А цього року за 7 місяців ми вже виплатили до бюджету близько 455,2 мільйона гривень, що на 3% перевищує показник аналогічного періоду торік. І це свідчить не тільки про готовність підприємства своєчасно в повному обсязі виконувати всі свої податкові та фінансові зобов’язання, а і про прагнення будувати прозорі партнерські відносини на всіх рівнях діяльності.

— Яка позиція керівництва  “Запоріжсталі” щодо підвищення енергоефективності та екологічної безпеки виробництва?

— Із серпня минулого року ми відновили реалізацію програм модернізації та реконструкції виробництв, “заморожених” на підприємстві в попередні роки. У грудні 2012-го було завершено масштабний проект введення в експлуатацію базисного складу вугілля  у комплексі установки із вдування пиловугільного палива (ПВП) в доменному виробництві. Повний обсяг інвестицій у реалізацію проекту ПВП становить майже 1 мільярд гривень. Це дало комбінату істотний енергоощадний ефект: відмова від споживання природного газу в доменній технології та економія  понад 300 мільйонів  кубічних метрів  блакитного палива на рік. 

У червні цього  року ми фактично встановили своєрідний рекорд з економії природного газу: використали для виробничих потреб лише 16 мільйонів кубічних метрів природного газу. Для порівняння: 2012-го ця цифра в середньому становила приблизно 30 мільйонів кубічних метрів, 2008 року — майже 57 мільйонів кубічних метрів на місяць.

Від упровадження проекту ПВП маємо й відчутний екологічний ефект: зниження витрати коксу дасть змогу комбінату знизити викиди парникових газів в атмосферу близько 300 тисяч тонн на  рік у перерахунку на СО2.  Також в рамках реалізації природоохоронної програми ввели в дію нову агломашину №1 з установкою високотехнологічної газоочистки. Введення їх в експлуатацію надасть можливість комбінату знизити викиди забруднювальних речовин в атмосферу приблизно на 10%.

Будівництво комплексу агломашин  і електрофільтра триває. Інвестиції в проект становлять приблизно 240 мільйонів гривень. У 2012 році комбінат інвестував у модернізацію і реконструкцію виробничих потужностей майже 450 мільйонів гривень.

Також триває будівництво лінії соляно-кислотного травлення. Інвестиції у проект становлять 730 мільйонів гривень. Ефективність  проекту — скорочення на 83% викидів парів сірчаної кислоти і повна ліквідація скидів у Дніпро від цеху холодної прокатки. Плануємо завершити цей проект уже у квітні 2014 року.

Маємо великі резерви щодо підвищення ефективності виробництва.  І стимулюємо наших працівників свідомо ставитися до роботи, щоб  кожен на своєму робочому місці навчився заощаджувати за рахунок того, що вчасно вимкне світло, належно догляне  обладнання і  забезпечить його безперебійну  роботу тощо.

— Одним з головних показників успішності компаній вважають рівень їхньої соціальної відповідальності. Які напрями  політики соціальної відповідальності реалізує “Запоріжсталь” нині?

— Наша команда неухильно дотримується принципів корпоративної соціальної відповідальності. Передусім ідеться про підвищення рівня промислової безпеки та охорони праці. Комбінат інвестував 35 мільйонів гривень у придбання для співробітників нового спецодягу поліпшеного зразка та підвищеної комфортності й засобів індивідуального захисту, спрямував 350 тисяч гривень на придбання і встановлення кондиціонерів і спліт-систем на “гарячих” виробничих  ділянках; 2 мільйони гривень надано на придбання та встановлення газоаналізаторів для підвищення рівня промислової безпеки. На комбінаті реалізується програма капітальних ремонтів санітарно-побутових приміщень у цехах і підрозділах. Інвестиції першого етапу — близько 920 тисяч гривень, другого — 2,2 мільйона гривень. На забезпечення оптимального питного та температурного режиму на виробництві  інвестовано  близько 731 мільйона гривень.

Крім того, за підсумками першого півріччя виконано всі 120 пунктів колективного договору на нашому підприємстві: збережено всі пільги та гарантії щодо оздоровлення працівників комбінату, підтримки ветеранів, розвитку культури та спорту, виплати всіх видів матеріальної допомоги.

Ми також робимо внесок у стабілізацію соціальної ситуації в місті. Тільки за сім місяців цього року працевлаштували у себе на виробництві 225 випускників вишів та інших профільних навчальних закладів. Наш комбінат також надає системну підтримку місту за такими ключовими напрямами, як освіта, охорона здоров’я, культура, спорт, розвиток інфраструктури та благоустрій.

— Ростиславе Ігоровичу, що вам особисто дав цей рік роботи на “Запоріжсталі”?

— Якщо відповісти коротко —  життєву мудрість, знання, безцінний досвід. Коли я йшов працювати на “Запоріжсталь”,  розумів, що комбінат — це дуже серйозний глобальний бізнес, і мені як керівникові великого підприємства належить розв’язувати щодня серйозні бізнес-завдання, займатися менеджментом, стратегією. І я був готовий до цього.

Прийшовши на “Запоріжсталь”, зрозумів головне: металургійне виробництво — технологічно складне, масштабне. Це завжди і насамперед взаємодія з людьми. За цей час ми змогли гідно вирішити окреслені початкові завдання щодо підвищення ефективності виробництва, поліпшення якості, зниження собівартості. Усе це було б неможливо без тісної взаємодії з людьми, з тією нашою сильною командою, яка працює на “Запоріжсталі”.

— Які плани реалізовуватимете найближчим часом?

— 2013-й знаковий для колективу комбінату, це рік 80-річчя підприємства. 2013-го “Запоріжсталь” продовжить послідовну модернізацію та реконструкцію виробничих потужностей з урахуванням екологічної складової. Маємо достатні передумови  для успішної реалізації наміченого: сильний колектив фахівців і потужних ефективних інвесторів.

Наталя ЗВОРИГІНА,
“Урядовий кур'єр”

ДОВІДКА “УК”

Ростислав ШУРМА. Народився 1983 у Львові. Має дві вищі освіти: закінчив Київський національний економічний університет і Національний університет “Києво-Могилянська академія”.

До нинішнього призначення обіймав посаду заступника директора Металургійного дивізіону групи “Метінвест”, де керував плануванням виробництва, фінансів, постачання підприємств металургійного напряму групи, а також очолював процес інтеграції в “Метінвест” таких підприємств, як ММК ім. Ілліча, Промет-Стіл (Болгарія), Макіївський металургійний завод та інших.

Одружений. Разом із дружиною Юлією виховує двох дітей — трирічну дочку Анастасію та однорічного сина Дмитра.

Відкрите акціонерне товариство “Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь”  спеціалізується на виробництві високоякісного сталевого гарячекатаного  і холоднокатаного  рулону,  листа завтовшки 0,5—8,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і нержавіючих сталей, а також сталевої стрічки і жерсті. Основні споживачі продукції комбінату — виробники зварних труб, підприємства автомобільного, сільськогосподарського, транспортного машинобудування, виробники побутової техніки в Україні й за кордоном.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА 

Віктор МЕЖЕЙКО,
голова Запорізької обласної ради:

— “Запоріжсталь” — головний бюджетний донор області й великий благодійник: комбінат надав 12 мільйонів гривень на облаштування центру екстремальної медицини. У перспективі — плідна співпраця щодо реконструкції аеропорту, ремонту хірургічного комплексу обласної дитячої лікарні, будівництво спортивних об’єктів, зокрема критого басейну для плавання. Підприємство реалізує чимало  різноманітних соціальних проектів. 

Іван СОКОЛОВ,
виконуючий обов’язки генерального директора
компанії “Бюро Верітас”:

— За результатами проведеного аудиту можу підтвердити, що на підприємстві не було ні аварійних викидів, ні  позаштатних ситуацій. Діяльність з енергоефективності спрямована передусім на збереження екологічних ресурсів. І хоч це дуже затратні заходи, бо “Запоріжсталь” купує і впроваджує  сучасні інноваційні технології, підприємство знаходить кошти, бо вважає цю роботу вкрай потрібною. 

Володимир КАЗАЧЕНКО,
голова Центрального комітету профспілок 
металургів і гірників України:

— Середня заробітна плата на “Запоріжсталі” сягає позначки 6200 гривень. І зауважу, це не за рахунок високого рівня оплати праці топ-менеджменту, а за рахунок гідної зарплати працівників основних професій. Адже горновий тут отримує в середньому 12 тисяч гривень на місяць. Люди на комбінаті відчувають упевненість у завтрашньому дні.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.