Постоянный адрес: http://ukrrudprom.ua/digest/Shema_koruptsyno_udavki_na_budvelnomu_rinku_5655.html?print

Схема корупційної удавки на будівельному ринку #5655

Наші гроші, 22 грудня 2022. Опубликовано 17:34 22 декабря 2022 года
Ось як можна створити картель, що визначатиме розмір хабарів на будівельному ринку під час “Великої відбудови”.

 Законопроектом 5655 передбачено, що контроль за будівництвом переходить від держави до приватних компаній (див. аналіз корупційних ризиків у статті “Шуляк доторкнулась до червоної лінії Зеленського”). Ці фірми перевірятимуть відповідність будівельних проектів різним нормам та правилам. Фактично вони замість держави визначатимуть чиї проекти в Україні будуть реалізовані, а хто з забудовників муситиме покинути ринок.

Але не всі фірми зможуть стати учасниками ринку. В цих фірмах потрібно буде мати сертифікованих інженерів технічного нагляду, консультантів певної категорії. У свою чергу атестацією інженерів займаються саморегулівні організації (СРО):

Від рішення цих організацій щодо видачі сертифікатів інженерам залежатиме, хто буде допущений до ринку контролю за будівництвом. Ці організації зареєстровані як СРО та отримали повноваження на атестацію інженерів у 2014-2015 роках, коли заступником міністра розвитку і будівництва був Дмитро Ісаєнко, нинішній секретар парламентського містобудування, входить групу “Відновлення України” з колишніх представників ОПЗЖ.

Ісаєнко і керівники вищеназваних гільдій з 2016 року є співвласниками двох патентів на Програму підвищення кваліфікації “Підготовка до професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури” (Авторські свідоцтва №63528 і №63527). У цьому переліку майже всі особи пов’язані спільними роками праці у Міноборони, Мінрегіобуді, “Міжрегіональній академії управління персоналом” (МАУП):

Голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк є співзасновницею ТОВ “Аудиторська фірма “Стандарт”. Тут її партнеркою є Катерина Редько — це директорка ТОВ “Парус Холдинг”, що належить народному депутата з ОПЗЖ Вадима Столара та його дружині Інні Майструк. У свою чергу у Вадима Столара є спільні будівельні проекти з Дмитром Ісаєнком.

 

По суті, все це виглядає як симбіоз двох схем: “тендерної палати” з патентованими технологіями атестації та відмовою держави від контролю за будівельниим ринком. Бенефіціарами будуть ті, хто контролюватиме “пляшкове горло” погоджень з боку “приватних ДАБІ”. І тут два основні ризики:

— усунення державних чиновників від відповідального контролю за ринком будівництва напередодні “Великої відбудови”;

— створення картелю “приватних ДАБІ”, які де-факто контролюватимуться кураторами ринку, і саме вони встановлюватимуть правила гри та розміри хабарів.

Юрій НІКОЛОВ