Постоянный адрес: http://ukrrudprom.ua/news/Grupa_nvestohlls_strategchno_zosereditsya_na_nvestitsyny_dyalnost_odnochasno_zakrivayuchi_prokti_na_rinku_NPL.html?print

Група “Інвестохіллс” стратегічно зосередиться на інвестиційній діяльності, одночасно закриваючи проєкти на ринку NPL

10:50 09 декабря 2022 года

Група компаній “Інвестохіллс” переводить свій бізнес на новий стратегічний рівень. ГК зосередиться на залученні інвестицій в економіку України, одночасно завершуючи діяльність на ринку проблемних боргів (NPL).

Головною причиною такого рішення стало досягнення бізнес-цілей “Інвестохіллс” у роботі з NPL та виклики, які постали перед економікою країни через війну з росією.

Ще одним потужним напрямком діяльності стане юридична практика по стягненню збитків, завданих українському бізнесу російськими окупантами.

“Головним напрямком діяльності групи компаній на найближчі роки стане залучення інвестицій в Україну, у тому числі іноземних. На мій погляд, це саме те, що сьогодні потрібно нашій країні, щоб вберегти економіку та відновити її швидкими темпами після війни. Крім того, наші юристи готуються надавати послуги іншим компаніям щодо стягнення збитків, завданих їхньому бізнесу російськими загарбниками”, — розповів про плани засновник та керуючий партнер групи компаній “Інвестохіллс Веста” Андрій Волков.

Він також повідомив, що в рамках стратегічної реорганізації діяльності ГК було прийняте рішення щодо завершення професійної діяльності на ринку NPL фінансової компанії “Інвестохіллс Веста”, яка з 2018 року була найбільшим покупцем проблемних кредитів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Компанія “Інвестохіллс Веста” подала до Національного банку України заяву з проханням анулювати її ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг, і на початку грудня НБУ ухвалив відповідне рішення.

Основна частина портфелю NPL, який був придбаний компанією у ФГВФО, успішно відпрацьована. За допомогою юридичних інструментів ФК “Інвестохіллс Веста” досягла великої долі погашень старих боргів за корпоративними кредитами. Серед найбільш відомих кейсів її успішного collection — ТОВ “Яблуневий Дар”, ПрАТ “Росава” та інші.

Також велика частина портфелю NPL, яка була в управлінні ФК “Інвестохіллс Веста”, продана іншим учасникам ринку. Зокрема, у кінці 2021 року “Інвестохіллс-Веста” уклала угоду з Міжнародним фондом “Інвестохіллс Хеліантус” про продаж йому активів українських інвесторів компанії, придбаних у ФГВФО у 2018—2020 роках. Це стало першою значною угодою в Україні щодо портфельної купівлі корпоративних NPL іноземними інвесторами.

“План компанії щодо роботи з портфельними кредитами Фонду гарантування передбачав активну діяльність (придбання активів та collection) протягом 2-3 років. Ми успішно виконали поставлені цілі та вийшли в прибуток. Наразі ми не бачимо подальших перспектив розвитку бізнес-напрямку по роботі з NPL. Під час дії воєнного стану ФГВФО продає лише незначні залишки активів ліквідованих банків, нові активи на торги не виставляються. Крім того, у час, коли в країні йде війна, займатися стягуванням кредитних боргів дуже складно та не завжди виправдано. І навіть те, що ти стягнув, немає кому продати. Тому “Інвестохіллс Веста” прийняла рішення добровільно відмовитися від ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг та розпочати процедуру самоліквідації. Це стандартна процедура, до якої вдаються багато учасників фінансового ринку”, — повідомив директор “Інвестохіллс Веста” Євген Дяченко.

Що стосується залишків портфелю кредитів компанії, то його планується розподілити між інвесторами, які виявили бажання самостійно їх відпрацьовувати.